Dagelijkse Routine
Hoe wen ik aan nieuwe dagelijkse routine?
Hoewel het voor de meeste van jullie op dit moment volop vakantie is, hier alvast informatie en tips over het aanwennen van nieuwe dagelijkse routine.
Want juist nu, in de vakantie, waar alles anders lijkt te gaan dan in het normale dagelijkse leven, is het goed om te beseffen hoe makkelijk je eigenlijk aan nieuwe ritmes, omstandigheden, routines kunt wennen!
Herken je het? Ineens sta je later op, ligt je ritme gedurende de dag heel anders, eet je op andere tijden, doe je andere dingen en neem je meer tijd voor mensen en activiteiten die je anders links laat liggen…..
Het kan dus wel! Gewoontes veranderen is minder moeilijk dan je denkt. Ik geef je een makkelijke oefening:
Om tot nieuw gewoontegedrag te komen is het noodzakelijk dat je minimaal 30 dagen achter elkaar dit gedrag gaat “oefenen”. Je hele systeem moet wennen aan dit nieuwe gedrag of de nieuwe vaardigheden. Het maakt daarbij niet uit of je aan nieuwe gewoontes op fysiek, mentaal, relationeel, sociaal of spiritueel vlak gaat beginnen.
In bijgaand schema kun je zelf invullen wat je de komende 30 dagen gaat doen. Je kunt je vorderingen bijhouden in het schema.
Het is belangrijk dat je begint met een soort basis waar jij je prettig bij voelt. Bijvoorbeeld: je wilt je bovenlichaam sterker maken. Je kiest er voor om je dagelijks te gaan opdrukken (push-ups). Doe dit eerst eens. Hoeveel keren lukt het je zonder dat je tot het uiterste gaat? Voor de 1 is dat 5 keer, iemand anders doet het met gemak al 30 keer. Het maakt niet uit. Belangrijk is dat jij jouw startniveau weet. Dit wordt jouw uitgangspunt.
Vervolgens ga je dit iedere dag doen! Streep maar af als je het gedaan hebt.
Wil je nieuw, ander gedrag aanleren, dan is het regelmatig doen vaak al voldoende. Wil je verbeteren, zoals in bovenstaand voorbeeld “sterker worden”, dan is het goed om na verloop van tijd “meer” of “sneller” te gaan doen. Maar ook hier weer dagelijks. Waar het om gaat is de gewenning. Na een tijdje hoort het “doen” er gewoon bij. Je denkt er niet meer echt bij na, je hoeft er niet meer speciaal tijd voor vrij te maken.
Kies een moment op de dag dat je dit nieuwe gedrag of deze oefening gaat doen.
Dat kan op ieder moment van de dag zijn die jij kiest. Maar let op: hoe later op de dag, des te groter is de kans dat er “even geen tijd”, of “even geen zin meer” in het spel komt!! Vooral als je iets kiest waar je toch echt even tijd voor nodig hebt (bijvoorbeeld 15-30 minuten), dan loop je het risico dat het er aan het eind van de dag even bij in schiet. Vaak is de start van de dag een mooi moment. Dan heb je het alvast gehad, dan heb je ook vaak al een goed gevoel wat je de rest van de dag meeneemt!
Doe niet teveel tegelijk!
Het lijkt aantrekkelijk om er vanaf nu vol tegen aan te gaan! En direct ook maar alle gedrag wat je eigenlijk al jaren wilt veranderen nu aan te pakken. Maar hoe zinvol is het om vanaf NU te stoppen met roken, 20 kilo af te vallen, een nieuwe relatie aan te gaan, van werk te veranderen en volledig over te gaan op biologisch eten……?
Kies om te beginnen een simpele verandering: bijvoorbeeld de eerder genoemde push-ups. Als dat voor jou belangrijk is dan is het een kleine moeite om dit 30 dagen vol te houden. Het kost je weinig tijd, je raakt er zo aan gewend. Een groot voordeel is dat je EN resultaat merkt (spieren) EN er een goed gevoel aan over houdt (succes, yes het lukt me!). Dit zal bovendien een enorme stimulans zijn om na 30 dagen iets nieuws er bij te gaan doen. Ik zeg met opzet er bij omdat je na 30 dagen zeer waarschijnlijk gewoon lekker door gaat met dit inmiddels “gewone” gedrag. Een nieuwe opdracht die jij jezelf geeft voor de komende 30 dagen ga je nu met veel zelfvertrouwen aan!
Veel plezier en veel succes!