Dichtslibben
Op zich niet zo erg hoor om dat schoon te maken en al helemaal niet nu het resultaat is dat het water weer snel weg stroomt zonder vreemde geluiden in de afvoer. Alleen jammer dat het in mijn vakantie gebeurt….
Toch is het niet zo verwonderlijk dat het van tijd tot tijd verstopt raakt, als je bedenkt wat daar allemaal weggespoeld wordt. Zoals gezegd is het in onze bijkeuken en daar worden alle tuinspulletjes regelmatig schoongemaakt. Maar ook de schoenen wel eens afgespoeld, emmers leeg gegooid na het schoonmaken, vuile doeken gespoeld en komen er wel eens wat kattenbrokjes per ongeluk in de spoelbak terecht. En die brokjes worden kleffe sponsjes als ze vochtig worden, dus spoelen we ook die weg.
Ik heb alle buizen en de sifons losgekoppeld en schoongemaakt. Ik schrok van de dikke laag smurrie die er in zat. Je zou denken, als er regelmatig water doorheen stroomt, dat het binnenste van de afvoer steeds weer schoongespoeld wordt. Niet dus. Op de een af andere manier plakt het vuil aan de gladde binnenkant vast.
File
Tijdens het schoonmaken moest ik onwillekeurig denken aan het dichtslibben van allerlei “wegen”. Gisteren op de radio bijna 900 kilometer file in Frankrijk op 1 van de drukste vakantiedagen. In Nederland uren vertraging op weg maar de kust(heen) en vanaf de kust(terug). Maar ook op andere plekken waar iets doorheen moet krijg je een ophoping. Bekijk de mazen van een vliegenhor maar eens, daar gaat lucht doorheen zou je zeggen, maar er zit vaak heel veel vettige stof in.
Trechter
Als er in een smalle doorgang iets stopt, betekent het ook dat alles wat er achter aan komt vertraging oploopt of in ieder geval minder makkelijk verder kan. De auto die stil komt te staan op de weg, de vrouw of man bij de kassa die te weinig geld bij zich heeft of de pincode kwijt is. Misschien heb je zelf wel eens een “verstopping”, ook al zit je alleen in een klein kamertje…. Vervelend!
Dus als er onderweg restjes blijven plakken, wordt de doorgang steeds smaller en dit zorgt voor steeds meer deeltjes die aan de eerste boosdoener blijven plakken. Als deze vernauwing niet wordt opgelost is de kans op dichtslibben aanwezig. Waarna er helemaal niets meer door kan. Het verkeer ligt stil!
Bloedvaten
Precies dit gebeurt er ook in bloedvaten. Aangezien alle bloedvaten bij elkaar een gesloten circuit vormen (je bloed wordt rond gepompt, komt overal en staat nergens stil) zijn de eerste verstoppingen vaak in de kleinste bloedvaten te vinden. In de uiteinden, de topjes van je vingers en tenen. Als daar in die kleine bloedvaten geen bloed meer doorheen kan, ervaar je dat als een tintelend of doof gevoel. Het weefsel achter de verstopping krijgt geen bloed en dus geen zuurstof, brandstof en bouwstoffen meer en sterft af.
Als er verstoppingen optreden in grotere bloedvaten zijn de gevolgen uiteraard ook groter. We kennen allemaal de hartaanvallen als het hart zelf geen zuurstof krijgt of, als dit in de hersenen gebeurt, de herseninfarct. Maar ook op allerlei andere plekken in je lichaam kunnen functies uitvallen als de doorbloeding stopt of ernstig verhindert wordt.
Schoonmaak
Tijdens het schoonmaken nam ik me, uiteraard, voor om beter op te letten wat ik door het afvoerputje laat gaan. De komende tijd zal dat wel lukken denk ik, maar hoe lang zal ik me heel bewust zijn van het langzaam dichtslibben?
Tot het moment dat het weer fout gaat, vrees ik. Dan ga ik opnieuw de boel loskoppelen en schoonmaken. Met de afvoer kan dat tenminste nog. Maar hoe zit dat met mijn bloedvaten?
Voorkomen
Hoewel er geen wondermiddeltjes bestaan wil ik er toch een paar noemen. Zonder ook maar de geringste illusie te hebben dat ik compleet ben 🙂
– Knoflook: er is bijvoorbeeld wel bekend dat knoflook een zuiverende werking heeft.
– Foliumzuur: schijnt de gevoeligheid voor “plaque” te verlagen. Het heeft te maken met de bedekking van je vaatwanden, of liever gezegd, de weerstand die de bedekking van je vaatwand kan bieden tegen aanvallen van cholesterol. Witte bloedlichaampjes en vettige stoffen (cholesterol) zorgen voor beschadiging van die vaatwand en dus de mogelijkheid dat deeltjes zich vastplakken aan die wand.
Cholesterol is de aanvaller, foliumzuur is de verdediger. Foliumzuur kan zo helpen om die doorbloeding makkelijk te houden. Zonder medicijnen dus.
Foliumzuur zit in groene groenten, fruit, volkorenproducten en in mindere mate in zuivelproducten.
– Water: geen betere doorspoeler dan water.
– Voedingspatroon: natuurlijk kun je zelf letten op de hoeveelheid en soorten vetten die je binnen krijgt.
– Actieve Leefstijl: zorg voor regelmatige beweging en dus voor een verhoogde,versnelde en zo verbeterde doorbloeding.
Eigenlijk is voorkomen toch beter dan genezen. Of schoonmaken.
Lees hier meer over cholesterol (en de relatie met alcohol)
Vind je dit interessant? Lees dan ook mijn gratis E-book >>>>>>>