Verkoudheid en Melk
Weet jij wat de relatie is tussen verkouden zijn en melk of melkproducten gebruiken?
Afgelopen week was ik verkouden. Dat komt wel meer voor, zeker in deze tijd van het jaar. Met alle bekende verschijnselen heeft het nu ongeveer een week geduurd. Zoals je misschien wel weet is het dan beter om minder of geen melk te drinken.
Toevallig kwam ik een aantal artikelen tegen over de relatie tussen melk en melkproducten en verkoudheid. Want hoe zit dat nu precies? Melk drinken verhoogt de slijmproductie. En dat is niet prettig als je verkouden bent.
Maar er is meer aan de hand.
Wist je bijvoorbeeld dat ons lichaam maar een beperkt deel van melk kan afbreken? Dat er (dus) afvalstoffen overblijven waar zelfs een gezonde lever niets mee kan? En dat die afvalstof (galactose) juist zorgt voor slijmzuur?
Laat nu uitgerekend slijmzuur een broedplaats van virussen zijn. En zo dus voor de mogelijkheid om ziek te worden zorgt. Met andere woorden: melk en melkproducten zorgen er ook voor dat je (vaker) verkouden wordt.
Een ander opmerkelijk feit: antibiotica helpt niets bij verkoudheid, want antibiotica doden bacteriën en geen virussen. Dus een kuurtje als je verkouden bent is nergens voor nodig. Het omgekeerde is juist het geval: ook antibiotica kunnen er voor zorgen dat je (vaker) verkouden wordt.
Nu is verkouden zijn op zich niet zo erg. Het is eigenlijk een soort opschoonactie van het lichaam. Door vooral ziekmakend slijm het lichaam uit te werken, voorkom je dat je ernstig ziek wordt.
Maar als je (bijvoorbeeld door veel melkproducten) constant teveel galactose in je lichaam hebt, kun je dit niet meer kwijt. Dan krijg je veel (ziekmakend) slijmzuur. Dan kun je zelfs door je hele lichaam ontstekingen oplopen.
UPDATE: van een lezeres kreeg ik (terecht!) de opmerking dat bovenstaande vooral geldt voor KOEmelk en in mindere mate voor geitenmelk. En, belangrijk, BOVENSTAANDE GELDT NIET VOOR PAARDENMELK.
Dank je Gerianne uit Zwaagdijk 🙂