170 Miljoen

170 MILJOEN, KLINKT NIET GEK! TOCH?

Gisteren was ik op het landelijke congres van “Alles is gezondheid…”. Naast sprekers als Ben Tiggelaar en Machteld Huber kwam ook staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) langs om de volle zaal toe te spreken.

Behalve dat hij terecht zijn bezorgdheid uitsprak over het aantal mensen met een depressie (800.000) noemde hij dat thema’s als OVERGEWICHT, ROKEN EN ALCOHOL extra aandacht van het kabinet krijgen. Hij wist te melden dat er 170 miljoen extra voor wordt uitgetrokken. Dat is mooi! was mijn eerste reactie. Wel verspreid over 3 jaar…. Hoeveel is dat dan, bedacht ik me later?

Stel voor het gemak het aantal inwoners op 17 miljoen, dan betekent het dat er per Nederlander €10,- extra wordt uitgetrokken voor de komende drie jaar. Voor €3,33 per jaar per persoon, gaat de overheid de enorme schadelast van de drie genoemde thema’s aanpakken. Schade zowel financieel als economisch als natuurlijk ook op menselijk vlak.

Moet ik hier blij van worden? Cynisch? Optimistisch blijven? Of?

Oh ja, om het probleem van alcoholgebruik aan te pakken, vooral bij 55-plussers, zou de prijs van alcohol houdende drank wel eens flink omhoog kunnen gaan, opperde Blokhuis.

Gaat mij zeer waarschijnlijk meer dan €3,33 per jaar kosten. Deze sigaar uit eigen doos legt wat mij betreft niet veel gewicht in de schaal.

Over de schrijver
Reactie plaatsen