Waarom zouden werkgevers investeren in een betere gezondheid van hun personeel?
1: Kosten besparen
In Nederland zal een daling van het ziekteverzuim met 1 procent alle bedrijven samen jaarlijks 2,6 miljard euro aan kosten schelen. Per werknemer komt dat neer op circa 400 euro per jaar.
Bovendien zorgen gezonde werknemers voor een hogere productiviteit. Een toename hiervan met 1 procent door duurzaam werken is goed voor 6 miljard euro extra per jaar. Voor een bedrijf met 100 werknemers staat dat gelijk aan een gemiddelde jaarlijkse omzetstijging van ongeveer 95.000 euro.
Dat blijkt uit een doorrekening van adviesbureau CapGemini in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken. Staatssecretaris Paul de Krom heeft deze cijfers bekend gemaakt bij de start van de campagne Duurzame inzetbaarheid. De cijfers wijzen volgens hem uit dat duurzame inzetbaarheid van personeel winst oplevert.
Het ministerie heeft samen met 100 bedrijven die al ervaring hebben met duurzaam werken, in kaart gebracht hoe ook andere werkgevers hiermee succesvol kunnen zijn.
2: Betrokken medewerkers
Een voorbeeld: bij een Brabantse thuiszorgorganisatie is het ziekteverzuim met 5 procent terug gebracht door te werken met kleinere teams. De medewerkers zijn daardoor meer betrokken bij hun werk.
Een schoonmaakbedrijf wist het ziekteverzuim van 12 naar 4,5 procent te verlagen door onder meer een speciaal spreekuur met een fysiotherapeut.
3: Noodzaak
De arbeidsmarkt zal de komende jaren drastisch veranderen door de vergrijzing. De gemiddelde leeftijd van de werknemers stijgt daardoor. Instroom van jonge werknemers zal absoluut moeizamer gaan dan we gewend waren. Werkgevers zullen dus meer moeten doen om hun personeel te behouden en fit te houden.
Dus niet alleen vanuit kostenoogpunt maar ook vanuit een goede bedrijfsvoering en een vriendelijk Personeelsbeleid, is het verstandig om te investeren in gezonde, inzetbare en gemotiveerde werknemers. Investeringen die zichzelf terug verdienen.
Vind je dit interessant?
Lees dan ook mijn gratis E-book >>>>>>>