Vakantie!

VakantieVakantie bij uitstek geschikt om gewoontes te veranderen

Vakantie: of je nu naar een tropisch oord gaat of wat dichter bij huis blijft, in veel gevallen willen we “er gewoon even tussen uit”. Weg uit de dagelijkse sleur, de voortdurende stress of de gezapige mensen met wie je verplicht een groot deel van de dag door brengt.

En dus gaan we op avontuur. Paragliden, abseilen, wildwaterkayakken, of gewoon lekker tot je enkels in de zee. Omdat we dat anders niet doen.

We eten anders, we ontmoeten andere mensen, we gaan zelfs cultuur snuiven terwijl we dat misschien thuis al tijden niet meer gedaan hebben.

Heerlijk! We ontdekken dat “anders” spannend, vol verassingen en vaak ook nog eens heel leuk kan zijn. En blijkbaar hebben we daar behoefte aan.

Naast ons bekende leventje van alledag is het verfrissend om ook nieuwe dingen, mensen en gewoontes te ervaren.

Tijdens vakantie staan we daar ook meer open voor. Omdat het tijdelijk is? Omdat we weten dat we straks weer in het oude vertrouwde ritme plaats nemen? Omdat we het gevoel hebben dat we juist tijdens vakantie zelf de keuze hebben wat we wel en niet willen?

Feit is dat we tijdens vakanties ons gedrag makkelijker aanpassen. In veel gevallen zelfs heel snel onze gewoontes veranderen. Dat heeft te maken met oa het volgende:

Gedrag veranderen gaat makkelijker in een andere omgeving

Veel van ons (gewoonte)gedrag is afhankelijk van de omgeving waarin we zijn. Op het werk, thuis, in het verkeer, op de sportvereniging, op de markt, op school, overal zijn plaatsen waar we specifiek gedrag vertonen, behorend bij die plaats, met die mensen of onder die omstandigheden. Soms verschilt je gedrag maar een klein beetje van hoe je “normaal” bent, maar toch zie je vaak kenmerkende kleine verschillen.

De omgeving is behoorlijk bepalend. En blijkbaar zijn we goed in staat om onze gewoontes aan te passen als daar om gevraagd wordt. Als de norm in die andere omgeving anders is, zijn we eerder geneigd om onze eigen norm los te laten omdat we anders (te veel) opvallen.

Gedrag veranderen gaat makkelijker als we een doel hebben

Het doel van vakantie: genieten! Dus dat doen we dan ook maar. Geen zorgen, maak je niet druk, schik je maar in de situatie ook al heb je daar misschien je bedenkingen tegen. Op vakantie kun je wat meer hebben.

En dat allemaal om te genieten. Even geen stress, geen gezeik aan je hoofd, even het gevoel hebben dat je niet op je centen hoeft te letten. We hebben er een hoop voor over om plezier te hebben, het kost je meestal ook genoeg en dus zullen we er ook de lol van hebben.

Gedrag veranderen gaat makkelijker als je ontspannen bent

Onder spanning reageren we vaak uit overlevingsdrang. Het aloude “vluchten of vechten mechanisme”. Als je ontspannen bent, zie je letterlijk de dingen en mensen anders. En als je anders ziet, doe je ook anders.

Een heel leger aan therapeuten verdient er brood mee om mensen “anders te leren kijken”. Dezelfde situaties anders beoordelen, in gesprekken letterlijk het standpunt van je gesprekspartner innemen. Even de automatische piloot uitschakelen en zelf weer achter de knuppel gaan zitten.

Meestal ben je tijdens je vakantie meer ontspannen dan op je werk of thuis. En dus bereid om anders te kijken en te doen.

Het zou mooi zijn als we in ons gewone dagelijkse leven vaker dat vakantiegevoel kunnen hebben.

  • Kun jij je aanleren dat de omgeving niet uitmaakt hoe je bent omdat jij bent?
  • Kun jij jezelf doelen stellen die zorgen dat je dagelijks weet wat je doet en waarvoor en daar rust in vindt?
  • Kun jij je ontspannen, ongeacht de situatie of in welk gezelschap je bent?

Mail me gerust als je vragen of opmerkingen hebt. Een reactie op dit stukje kun je ook hieronder schrijven.

 

Recept_3D_Ebook_240px

 

 

Vind je dit interessant? Lees dan ook mijn gratis E-book >>>>>>>

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen