Vakantie: lekker in je vel zitten
21 augustus 2012 

Vakantie: lekker in je vel zitten

Lekker in je velDe vakantie: voor menigeen is dat het moment om weer “even bij te tanken”,  de “accu op te laden” of “even niet te hoeven jakkeren”. Gek genoeg gebruiken we termen die iets met een auto te maken hebben, terwijl een (groot?) deel van die vakantie vaak  juist in de auto wordt doorgebracht. En ook vaak zorgt dat gedeelte er voor dat je niet  lekker in je vel komt, maar dit terzijde.

Wat betekent vakantie voor jou?

Moet je weg uit je dagelijkse omgeving? Heb je dringend behoefte aan andere culturen, andere mensen of andere “uitdagingen”? Geen gezeur aan je kop, geen deadlines, geen mails, geen geneuzel over dingen die je amper interesseren? De zooi van de rest van het jaar voor even vergeten en jezelf extreem verwennen? Of “moet” je klussen aan het huis?

Of vind je eindelijk de tijd voor datgene wat je echt belangrijk vindt. Je partner, kinderen, andere mensen, uitgaan of cultuur snuiven. Rust, lezen, musea of andere art. Misschien ga je wat extra aan je lijf werken, misschien wel vrijwilligerswerk doen.

Zoveel mensen, zoveel smaken natuurlijk. Maar over het algemeen besteed je vakantiedagen op een manier die bij jou past. En niet zelden is dat nogal verschillend met wat je de rest van het jaar doet. Een opvallende uitspraak die ik eens hoorde: “het werk dat ik doe is zo stressvol en eigenlijk vind ik het niet leuk of zinvol, maar het verdient zo goed dat we er wel 3x per jaar van op vakantie kunnen. Dat is trouwens ook hard nodig”…….

Wat is de kunst van lekker in je vel zitten?

Om te beginnen kun je je afvragen: is vakantie voor mij om te compenseren of om aan te vullen? Is het antwoord “compenseren”, dan vraag je eens af wat je mist in je leven wat je een groot deel van het jaar leidt. Mis je zingeving? Mis je uitdaging? Mis je sociale contacten of mis je verdere (persoonlijke) ontwikkeling? Wat maakt juist de vakantie voor jou zo waardevol? Welke andere keuzes maak je tijdens vakantie?

Is vakantie geen compensatie maar juist een aanvulling? Dan is vakantie en de dingen die je dan doet een geweldig deel van je leven! Dan geniet je ook buiten de vakantie om van de dingen die je doet maar kun je extra genieten van de voorbereiding, het vooruitzicht op, de voorpret en natuurlijk de beleving van je vakantie zelf. Prima, gefeliciteerd.

Maar hoor jij tot de eerste groep? Hoe kan het dat je mogelijk zoveel behoefte hebt aan een andere invulling van deze korte periode? Doe je werk wat je niet (meer) past? Zijn de mensen om je heen niet (meer) interessant?  Heb je andere interesses (gekregen)? Zijn er (teveel) financiële lasten waar je aan vast zit, waardoor je niet kunt veranderen? Gaat er teveel van je tijd verloren aan zaken die je niet belangrijk vindt?

Dit heeft met keuzes maken te maken. Moet je te vaak dat wat je doet goedpraten, maar vind je dat eigenlijk niet leuk of belangrijk of interessant? Zijn er teveel redenen om het 1 wel en het andere niet te doen? Van wie moet dat?  Hoe kan het dat je niet (vaker)doet wat je tijdens je vakantie wel doet en dus blijkbaar belangrijk vindt? En belangrijk vind je het zeer waarschijnlijk, ik kan me niet goed voorstellen dat je vrijwillig kiest om in je vrije tijd dingen te gaan doen die je niet prettig vindt. Dus welke andere keuzes zou je kunnen maken om het verschil tussen vakantie en je dagelijkse leven kleiner te maken? Grote en kleine keuzes.

Overigens, voor de kleine categorie mensen voor wie dit juist niet geldt, die met tegenzin hun vakantiedagen opnemen en blij zijn dat “alles weer normaal wordt” geldt omgekeerd hetzelfde: hoe kun je er voor zorgen dat OOK je vakantietijd aangenaam wordt. Welke keuzes ga je dan maken?

Wat leer jij van jouw vakantie?

Het komt veel voor dat mensen juist in hun vakantie plannen gaan maken. Ze durven dan beslissingen te nemen, gaan alvast voorwerk verrichten, gaan daadwerkelijk tot actie over. En dat kan heel goed ook letterlijk opruimen betekenen. Spulletjes wegdoen omdat je ze niet meer gebruikt. Of onderhoud plegen aan je huis, auto, fiets, maar ook aan je relatie(s), je lijf, je geest. Hou dit vast!

  • Voorkom dat je dit doorgaans hele fijne gevoel weer laat wegduwen door de “waan van de dag”.
  • Blijf je vakantieherinneringen ophalen.
  • Denk al weer na over een volgende vakantie.
  • Neem je voor om in ieder geval iets, waar je juist in deze vakantie zoveel genoegdoening aan had, ook na je vakantie te blijven doen.
  • Zet je plannen om in actie.
  • En lukt het niet direct om grote stappen te nemen: blijf ook dromen want dan creëer je.

De keuzes die je vandaag maakt bepalen of je straks je vakantie nodig hebt om daadwerkelijk weer bij te tanken. Want Lekker in je vel zitten, dat is toch niet iets wat je alleen maar een kleine periode van je leven wilt?

Lekker In Je Vel: L.I.J.V. Denk dagelijks aan je lijv, lijf, love and life! En denk, droom, maak plannen en kom in actie. Creëer zo je gewenste leven.

Tot slot een paar vragen:

–          Wat was je fijnste moment tijdens deze vakantie?

–          Als mensen je vragen hoe je vakantie was, wat is dan de eerste herinnering die je te binnen schiet?

–          Welk gevoel of welke ervaring zal je nog jaren bijblijven?

–          Waar heb je echt energie van gekregen?

–          Wat kostte je totaal geen moeite?

–          Waarover heb je zitten denken om echt anders te gaan doen?

–          Welke actie(s) heb je al genomen of ga je (nu) nemen?

 

Recept_3D_Ebook_240px

 

 

 

Vind je dit interessant? Lees dan ook mijn gratis E-book >>>>>>> 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen