6 tips om te bewegen of sporten bij warm weer

6 tips om te bewegen of sporten bij warm weer

Bewegen bij warm weerTropische temperaturen, zelfs ’s nachts daalt het kwik maar tot amper onder de 20 graden. Loom weer, iedere inspanning gaat gepaard met hevige transpiratie. Wat kun je doen om je conditie toch op peil te houden? Want niets doen is geen optie! Ik geef je 6 belangrijke tips:

 1: Kies de koelste momenten

Als het dan toch warm is, kies dan in ieder geval voor die momenten op de dag dat de temperatuur nog enigszins aangenaam is. ’s Morgens vroeg, als de koelte van de nacht nog in de lucht zit of ’s avonds tegen zonsondergang. Vermijdt echt de periode tussen 12 en 16 uur, ook al lijkt het misschien stoer om juist dan te gaan sporten.

2: Pas je intensiteit aan

Je lichaam heeft gewoon meer moeite om de eigen warmte kwijt te raken als de omgevingstemperatuur hoog is. Helemaal als er dan ook nog een hoge luchtvochtigheid is.

Ga niet uit van de prestaties die je onder normale omstandigheden kunt halen. Beweeg op een niveau wat lager is dan gebruikelijk, maar blijf wel bewegen. Laat de zware interval training maar even voor wat die is. Besef dat een inspanning met een lagere intensiteit ook goed is voor het behoud van conditie, je spieren en nog steeds helpt om je vetverbranding op gang te houden.

3: Kies voor afwisseling

Ben je een loper of doe je aan een teamsport? Ga bijvoorbeeld zwemmen of fietsen. Zwemmen is bijna altijd erg aangenaam met hoge temperaturen. Bij het fietsen zorgt de rijwind voor verkoeling. Na afloop lekker douchen.

Verder is het voor bijna alle sporters goed om te wandelen. En natuurlijk ook voor degene die niet (meer) aan sport doen maar wel op hun Leefstijl letten!

 4: Gebruik een hartslagmeter

Inspanningen bij hoge temperaturen vragen veel van het lichaam. Als je dat niet gewent bent zul je misschien het gevoel hebben dat je onder je normale niveau presteert of traint. Het gebruiken van een hartslagmeter laat zien dat je weldegelijk op niveau bezig bent. Maar belangrijker is misschien wel dat je bewust onder je niveau traint! En daar kan juist de hartslagmeter je op wijzen. Bovendien voel je bij een matige inspanning ook eerder aankomen wanneer je lichaam bijvoorbeeld te weinig vocht heeft of verkoeling nodig heeft.

5: Draag geen zonnebril

Klinkt raar hè! Via je ogen krijgt de rest van je lichaam informatie over de omgeving. Zet je je ogen op het verkeerde spoor door de omgeving “donkerder” te maken, dan zal bijvoorbeeld je huid minder rekening houden met het felle zonlicht en de warmte. Je huid verbrand sneller als je een zonnebril draagt. Ook andere regelmechanismen worden op het verkeerde been gezet.

6: Draag ventilerende kleding

Je lichaam zal veel meer warmte kwijt proberen te raken door te zweten. Als dit vocht in je kleren blijft zitten wordt deze belangrijke functie deels tegen gewerkt. Zorg voor kleding die gemaakt is om vocht van je lijf op te nemen en makkelijk afstaat aan de lucht (zgn ademende kleding).

Bijna overbodig om te zeggen dat je juist dan wel voldoende moet drinken.

Recept_3D_Ebook_240px

Vind je dit interessant?

Lees dan ook mijn gratis E-book >>>>>>> 

Over de schrijver
Fokje Ritsma
Door

Fokje Ritsma

op 26 Jul 2013

Opvallende tip over het dragen van een zonnebril. Ik wist wel dat je ogen het zonlicht gewoon nodig hebben om te functioneren en daarom beperk ik het dragen van een zonnebril tot in de auto. Wat jij nu vertelt is nieuw, maar ook wel logisch. Dank je.

Dolf
Door

Dolf

op 26 Jul 2013

Commercie wint het wel vaker van logica..... Wel een nuance: je ogen kunnen van veel en fel licht behoorlijk vermoeid raken. Zeker bij autorijden is dat niet wenselijk. Maar in de auto wordt je huid ook niet heel veel blootgesteld aan direct zonlicht. Groeten, Dolf

Reactie plaatsen