Beweging nodig om gezond te blijven
30 juli 2012 

Beweging nodig om gezond te blijven

beweging nodig om gezond te blijvenHeb je beweging nodig om gezond te blijven?

 

Deze vraag kwam bij me op toen onze eigen kosmonaut André Kuipers een half jaar in de ruimte verbleef en waar hij gewichtloos was. Uiteraard in een hele beperkte ruimte die hij ook nog moest delen met een aantal andere kosmonauten. Daar heeft hij vast niet lekker kunnen joggen, een uurtje baantjes trekken in het zwembad, een eindje fietsen of gewoon een potje voetbal gespeeld.

Blijkbaar, zo dacht ik toen hij gezond en wel op aarde terugkeerde, was het geen absolute voorwaarde om gezond te blijven. Want dat hij in een uitstekende gezondheid verkeerde toen hij de lucht in ging, dat mag duidelijk zijn. En toen hij uit de minuscule capsule stapte (of eigenlijk: werd gehesen) leek het alsof hij nergens moeite mee had….

 3 dingen zijn echter wel degelijk van belang.

Om te beginnen, wat ik net al noemde, dat hij natuurlijk een uitstekende conditie had bij aanvang van het avontuur. Reken maar dat “ze” er alles aan doen om de kosmonauten heel goed te trainen. Zowel voor alle procedures en specifieke wetenschappelijke proeven, die ze doen tijdens hun verblijf in de ruimte, maar natuurlijk ook lichamelijk en mentaal.

beweging nodig om gezond te blijven

Ten tweede zag ik een tv programma waarin André Kuipers een rondleiding gaf door het ruimtestation. Hij liet zien, tot mijn verbazing, dat er zelfs in de toch kleine International Space Station (ISS) een loopband stond! Nou ja, stond…. er was! Natuurlijk met de nodige bevestigings-mogelijkheden want anders ben je zo van het padje af, maar toch. Ik had zoiets niet verwacht, maar blijkbaar is het belangrijk genoeg om hier ruimte (en gewicht) in het station voor vrij te maken. André vertelde dat hij er dagelijks op trainde. Dus toch!

Ten derde, nadat hij op aarde was teruggekeerd, was het echt niet even melden en dan lekker naar huis. Hij heeft natuurlijk een enorm programma waarin hij zelf aan allerhande tests wordt onderworpen en waarbij hij vele proeven die in de ruimte zijn gedaan nog afmaakt en bespreekt. Maar wat ik mooi vond om te horen was dat hij vrijwel direct ook dagelijks een trainingsprogramma ging afwerken om lichamelijk weer in conditie te komen. Om te wennen aan de zwaartekracht en zijn spieren weer aan te sterken, ging hij dagelijks uren in het zwembad trainen. Daarna zou hij weer met andere (spier) training beginnen oa door fitness en begeleiding van fysiotherapeuten.

Andre Kuipers training

Na 3 weken kon hij weer redelijk lopen maar de hij had af en toe nog wel moeite met de coördinatie in zijn spieren. Ook liet hij geregeld nog wel eens wat vallen, gewend als hij was dat het wel zou blijven zweven! Hoezo nieuw gewoontegedrag!

We zien ook bij mensen die moeten revalideren na bijvoorbeeld een zwaar ongeluk of een langdurige ziekte, dat ze een tijd nodig hebben om de spieren weer aan te sterken en hun spiercoördinatie terug te krijgen.

Nou ga ik er even van uit dat we binnenkort nog niet massaal de ruimte in gaan. Bovendien hoop ik dat je het niet hoeft mee te maken dat je langdurig moet revalideren. Maar dat je, om gezond te blijven of (weer) gezond te worden, beweging nodig hebt, staat voor mij als een paal boven water. Dus ik zou zeggen: blijf lekker in beweging of ga dat weer doen!

Voor vragen kun je me altijd mailen of kijk verder op de site. Een reactie stel ik altijd op prijs!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen