E621 smaakversterker en meer meer meer
02 januari 2018 

E621 smaakversterker en meer meer meer

E 621 Ve-tsin smaakversterkerNaast zoet, zout, bitter en zuur is er nog een 5e basissmaak: umami. Deze oorspronkelijk uit zeewier afkomstige smaak (“hartig”) wordt chemisch nagemaakt en heet dan

Ve-tsin oftewel: E 621. Vooral als smaakversterker is deze zeer populair.

Waarom deze smaakversterker tevens een belangrijke dikmaker is leg ik je in dit artikeltje uit.

Umami

De specifieke umami smaak komt uit gefermenteerd zeewier. Fermenteren is een (langdurig rijpings)proces waarbij dierlijke of plantaardige eiwitten worden afgebroken. Het geeft de hartige smaak die je bijvoorbeeld in oude kaas aantreft. Het is minder zout, vult als het ware de mond in plaats van deze te doen samentrekken. De smaak werd erkent als 1 van de hoofdsmaken nadat er op de tong speciale umami-receptoren waren ontdekt. Umami heeft een hele bijzondere eigenschap: het versterkt een al aanwezige smaak. Dit is handig als er andere ingrediënten zijn die minder sterk van smaak zijn.

Ve-tsin

Deze nagemaakte vorm met umami smaak, bevat 66% minder natrium dan zout. Zout is opgebouwd uit natrium-chloride, het verschil met ve-tsin zit er in dat dit is opgebouwd uit natrium-glutamaat en water. Ik kom hier zo op terug.

E 621

Kunstmatige toevoegingen aan voedsel moeten in Europa zijn goedgekeurd. Er is een hele lijst, iedere goedgekeurde toevoeging krijgt een nummer. Ve-tsin is een smaakversterker die wordt toegevoegd aan voedsel en heeft nummer E-621 meegekregen. Opvallend is dat juist deze toevoeging in eerste instantie niet was goedgekeurd vanwege schadelijke effecten. Onder invloed van een sterke lobby is dit uiteindelijk teruggedraaid.

Glutamaat

Lees nog even verder want een beetje uitleg zorgt er voor dat je beter begrijpt waarom E 621 minder ongevaarlijk is dan het E-nummer doet vermoeden. Glutamaat is een lichaamseigen stof. Het is een zogenaamd aminozuur waarvan ons lichaam er 20 nodig heeft. Het is ook een bouwsteen voor menselijk eiwit dus een essentiële voedingsstof. Tot zover niets mis mee.

Onze tong “herkent” glutamaat eigenlijk als een waardevolle stof. Wat “goed” voor ons is, daar willen we graag veel van binnen krijgen. Door de toevoeging van ve-tsin (natrium-glutamaat) aan voedsel houden we ons lichaam eigenlijk voor de gek: immers, het andere voedsel (waar dit aan is toegevoegd) hoeft helemaal niet zo waardevol te zijn!

Met andere woorden: voeg E 621 toe aan een product en het lichaam wil hier meer van….. Misschien wel meer dan je nodig hebt, meer dan je wilt en meer dan goed voor je is. Je voelt hem al aankomen, meer van het product: dat is kassa!!!

Waarom E 621 ons dik kan maken

Om de smaak te versterken is E 621 een geliefde toevoeging aan allerlei “Light” producten, die minder suiker en/of vet bevatten. Zowel suiker als vet zorgen voor smaak! Hoewel er iets minder calorieën in deze producten zitten dan in de niet-light-versie, wil je er wel meer van eten en drinken!!! Het maakt het product niet alleen “lekkerder” maar geeft het lichaam ook een seintje van “meer want goed”. Het wekt als het ware het “hongergevoel” op en je wilt dus meer van dit lekkers. Goed voor de fabrikant en detailhandel, maar jij betaalt de rekening. Letterlijk en figuurlijk.

Nog een bijkomend verschijnsel: er wordt gesteld dat deze stof de optimale werking van de schildklier verstoord. Daardoor worden er minder calorieën verbrand, en dat is nou net wat je niet wilt!

Waar zit E 621 of Ve-tsin allemaal in?

  • De meeste light producten
  • Bouillon / soepen
  • Sauzen
  • Kant-en-klaar maaltijden
  • Snacks

Ik schrok er van! Op de foto zie je een aantal artikelen die ik zo even uit onze eigen keuken tevoorschijn haalde waar deze toevoeging in zit. Soms staat het gewoon op de verpakking vermeld als E 621, soms als MSG (mono-sodium-glutamaat = engelse versie). Ook de volgende E-nummers hebben soortgelijke eigenschappen: E622 tm 637.

Mijn advies: wees je bewust dat producten waar dit in zit er niet voor zorgen dat je minder eet, slanker wordt of “gezond bezig bent”. Sterker: je wilt meer van dit product en ook als je eigenlijk al verzadigd bent ga je door met eten of drinken. Probeer dus zelf te koken en gewoon eens kruiden te gebruiken om meer smaak aan je voeding te geven. Eet smakelijk!

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen