Blue Monday, 3e maandag in januari
18 januari 2013 

Blue Monday, 3e maandag in januari

Blue MondayBlue Monday, werkelijk de slechtste dag van het jaar?

De laatste maandag van januari schijnt te boek te staan als de vervelendste dag van het jaar. Op “Blue Monday” ervaren mensen het minste geluksgevoel. Dit heeft dan weer te maken met

– Op deze dag komt de zon nog steeds laat op en is ook weer vroeg onder, nog steeds 1 van de kortste dagen dus

– Je kunt de goede voornemens die een paar weken geleden zijn gemaakt, maar niet volhouden

– Het duurt nog lang voordat het vakantie is

– En wat je maar verder kunt verzinnen waardoor deze dag bij voorbaat al “waardeloos” is.

Je kunt immers bij iedere dag wel iets bedenken waarom deze dag voor jou een sombere dag zal worden.

– Je “moet” weer aan het werk

– Je gaat vandaag geen leuke, inspirerende, uitdagende dingen doen

– Vandaag heb je geen afspraken met interessante mensen

– Het regent, het waait, het sneeuwt, het is te warm, het is te koud, enzovoort

Nog afgezien dat bepaalde dagen een trieste herinnering hebben in verband met het overlijden van dierbaren, relaties die beëindigd zijn op die dag, of ontslag, faillissement, ongelukken en ga zo maar door.

Wat heb je aan dit soort kwalificaties? Volgens mij helemaal niets. Wat moet ik er mee als ik op (de dag voor) Blue Monday  nog een keertje hoor dat het (morgen) de vervelendste dag van het jaar gaat worden?

Selffulfilling Prophecy

Om te beginnen kan het zijn dat het juist gaat uitkomen OMDAT het gezegd is. Ik heb namelijk bij het horen direct beelden gevormd. Mijn brein heeft er al een plaatje bij bedacht. Voor mij. Om het makkelijk te maken. Zo werkt mijn brein namelijk. Alles wat ik aan prikkels binnen krijg wordt door mijn brein verwerkt op een manier dat ik er het makkelijkst mee om kan gaan.

Aangezien ongeveer 80% van de mensen (waaronder ik dus ook), vooral visueel zijn ingesteld, kijken we graag naar foto’s, plaatjes, tv en beelden op onze andere media. Terwijl je “andere media” leest denk  je waarschijnlijk aan je computer, Ipad, telefoon, Facebook en/of YouTube. In beelden dus, je ziet het al voor je. Je brein maakt het je makkelijk.

Omdat je brein bij het horen of lezen of kijken al bezig is gegaan om het plaatje te maken “alsof het al zo is”, maakt het de weg er naar toe makkelijker. Je “weet” immers al waar je naar toe moet, dat is al bekend. De voorspelling laat zichzelf uitkomen. “Zie je wel!”

Massa beïnvloeding

Hoe sterk dit kan werken als het op grote schaal wordt gedaan, kun je bijna dagelijks merken. Vooral in verkiezingstijd worden we bedolven onder voorspellingen. Als een politieke partij in de peilingen op verlies komt te staan, zullen veel mensen dit “overnemen” en dus niet meer op die partij gaan stemmen, ook al waren ze dat wel van plan.

Media bepalen meer dan alleen ons stemgedrag. Let maar eens op het weerbericht. Als er genoemd wordt dat we in het weekend slecht weer gaan krijgen, zijn mensen zelfs negatief over het weer, ook al valt het mee. Als er maar vaak genoeg genoemd wordt dat we in een crisis zitten en dat er een recessie aan komt, gaan we er niet alleen in geloven maar ons er ook naar gedragen. En hoewel media (tv, radio, kranten, magazines maar ook facebook etc.) natuurlijk omgedraaid ook een positieve boodschap kunnen hebben, ben ik er zelf nogal huiverig voor geworden. Ik wil mijn gedrag, mijn emoties en mijn doen en laten niet laten afhangen van wat me opgedrongen wordt.

Niet door de media die me vertelt dat de slechtste dag van het jaar er aan zit te komen, niet door opiniepeilers die me voorhouden welke politieke partij het goed doet, niet door reclamemakers die me verleiden om maar vooral een bepaald telefoonabonnement te nemen omdat ik daar gelukkig van wordt……

Denk Zelf, Oordeel Zelf en Kies Zelf

Ik kan me niet afsluiten van alle invloeden van buitenaf. Wil dat ook niet. Maar wat ik wel doe, is deze informatie door mijn eigen filter halen. Ik wil zelf nadenken, kritisch zijn, mijn eigen oordeel vormen of bijstellen als ik dat nodig vind. En zelf bepalen wat ik wel of niet wil doen met die informatie.

En mocht het al zo zijn dat er ook minder spannende of interessante dingen op stapel staan, dan nog wil ik graag zelf bepalen of ik dat ook zo ga ervaren. Die keuzevrijheid is me veel waard. Dus mijn plaatje bij “Blue Monday”: een geweldige dag, met een strak blauwe lucht, prima weertje, fijne mensen die ik mag ontmoeten en volop kansen om er een topdag van te maken. Welke lading geef jij aan deze dag? Succes!

 

 

 

Vind je dit interessant? Lees dan ook mijn gratis E-book >>>>>>>         

 

 

 

Over de schrijver
Ivo Baurichter
Door

Ivo Baurichter

op 22 Jan 2013

Beste Dolf, Mooi dat we elkaar ontmoetten op "blue monday", nu om te dopen tot "white moday". Inmiddels ben ik lid van de Noordenveld fotoclub en zie uit naar de volgende bijeenkomst eind januari. Met hartelijke groet, Ivo Baurichter

Reactie plaatsen