Wat zijn jouw overtuigingen?

Ik ben ervan overtuigd dat dit waardevol voor jou is!

Overtuigingen

Overtuigingen kunnen je laten groeien, maar ook in de weg zitten.

(Nu moet jij er nog van overtuigd raken …)

Ik hoor veel mensen erg vaak uitspraken doen alsof het de absolute waarheid is. Ze zeggen dan bijvoorbeeld:

– dat lukt me nooit

– ik ben altijd zo klungelig

– Oh wat stom, zoiets is weer typisch iets voor mij!

Let er maar eens op, dit soort uitspraken hoor je dagelijks! Vrijwel iedereen zegt wel eens zo iets. Veel gebruikte woorden zijn “altijd/nooit”, “typisch voor mij” enzovoort. En dan heel vaak in combinatie met “niet” of andere negatief getinte woorden.

Het vreemde is dat het echter zelden klopt. Dat kun je ook heel makkelijk checken door te vragen: “Is dat zo?” Je zult versteld staan van de aarzeling. Vaak is men erg verbaasd over deze vraag en is het antwoord al gauw “Nou ja, natuurlijk niet altijd, maar….”

Herken je het ook bij jezelf? Zeg jij ook wel eens dit soort dingen?

Wat zeg je dus eigenlijk tegen jezelf?

Wat ik al noemde, vaak is de uitspraak negatief. Je bevestigt het negatieve en herhaalt dit ongemerkt best vaak. Je bent negatief over je verleden, je kijkt terug op een fase waarin je iets niet kon, niet geprobeerd hebt, niet gelukt is, of al niet aan begonnen bent omdat je de verwachting had dat het toch niet zou lukken…..

Maar ook naar de toekomst toe zit er geen vooruitgang in. Immers, je zult er toch niet aan beginnen. Ook weer, omdat je de verwachting hebt dat jij hier niet aan moet beginnen, want het wordt toch niets.

Hoe zou je het vinden als anderen dit tegen jou zeggen?

Stel: ik zeg iedere dag tegen jou dat je iets toch niet kunt, niet zult leren en het ook nooit zult leren! Hoe zou je dat vinden? Niet zo leuk lijkt me, en dan druk ik me waarschijnlijk nog mild uit. De kans is groot dat ik een klap voor mijn kop riskeer!

Maar omgekeerd mag het blijkbaar wel: dagelijks tegen jezelf zeggen dat je iets niet kunt, nooit kon en het ook nooit zult leren is minstens zo vervelend, toch? En toch accepteren we dit ongemerkt vaak wel van onszelf. Iets om eens over na te denken, lijkt me.

Wil je meer over overtuigingen weten? Klik dan hier.

Over de schrijver
Frank
Door

Frank

op 22 Jun 2012

Ik las net eea wat wel grappig is en wat ons management zou moeten volgen

Reactie plaatsen