Enneagram

Het Enneagram verklaart en verbindt

Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel. O jee! Zonder het moeilijk te maken kun je zeggen dat gedrag vaak wel voorspelbaar is: “Typisch iets voor hem/haar om zo te reageren”. Bovendien wordt deze voorspelbaarheid dagelijks heel veel gebruikt. In de marketing, in de politiek, in het bedrijfsleven. Maar zeker ook in je eigen omgang met mensen wie je dagelijks te maken hebt. Je anticipeert vaak al op bepaald gedrag, op een bepaalde manier van reageren.

Het Enneagram gaat uit van 9 verschillende types. Ze worden ook wel karakters genoemd. En ieder heeft verschillende eigenschappen. Zo komt een “bazig” type meestal heel zelfverzekerd over. En zal een “helper” vrijwel in alle omstandigheden proberen om vriendelijk en oprecht contact te maken.

De 9 verschillende types worden in het kort wel als volgt omschreven:
1: de Perfectionist: realistisch, consciëntieus, grondig en principieel
2: de Helper: warm, betrokken, hulpvaardig en verzorgend
3: de Presteerder: energiek, optimistisch, zelfverzekerd en doelgericht
4: de Romanticus: gevoelig, warm en scherpzinnig
5: de Waarnemer: introvert, leergierig, analytisch en inzichtelijk
6: de Loyalist: verantwoordelijk, betwijfelend, betrouwbaar en loyaal
7: de Avonturier: energiek, levendig en optimistisch
8: de Baas: direct, onafhankelijk, zelfverzekerd en beschermend
9: de Vredestichter: ontvankelijk, goedaardig en ondersteunend

Welk type denk je past het beste bij jou?

Sterke kanten en valkuilen

Niemand is volledig 1 type. Meestal vertoon je gedrag wat wel bij meerdere types past. Maar toch heb je in vrijwel alle gevallen 1 karakter wat meer aanwezig is, wat dominanter is. Wat je vaak ziet is dat iemand, als hij of zij ontspannen is, vanuit het bepaalde type positief gedrag vertoont wat specifiek bij een ander type hoort.
Als je goed in je vel zit neem je als het ware de sterke kanten van een bij jouw type horend ander type over. En omgekeerd, als je gespannen bent, dat je dan juist negatief gedrag vertoont wat weer bij een ander type hoort. Oftewel: ieder type heeft 2 specifieke linken met andere types.
EnneagramIn het schema hiernaast zie je de positieve linkjes (met de pijlen mee) en de negatieve (tegen de pijlen in) naar de types die bij een bepaald type horen.
Type 3 neemt de versterkende eigenschappen van type 9 over bij ontspanning, en neemt de mindere kanten van type 6 over bij stress.

Kijk eens bij de 2 types die met jouw jouw typenummer linken. Herkenbaar?

 

Toepassing

Het Enneagram helpt je om gedrag, van jezelf of van anderen, te verklaren. Of begrijpen als je wilt. Het helpt om beter met anderen om te kunnen gaan. In die zin maakt het je ook makkelijker om effectief met anderen om te gaan, je zit makkelijker op 1 lijn. Het is of je elkaar beter aanvoelt.
Mensen die hier mee kunnen spelen zijn makkelijk in de omgang, weten de ander in de waarde te laten en behalen vaker (én sneller) een voor beiden wenselijk resultaat. Begrijp me goed, hier zitten alleen maar positieve kanten aan. De toepassing van de kennis die je over het Enneagram hebt (en dus over zowel jezelf als ook de ander) zit in een betere communicatie. Je voorkomt dat er onverklaarbare “botsingen” komen of dat anderen zich niet begrepen, gekwetst of genegeerd voelen.

Communicatie wordt makkelijker

Veel gedrag wat we vertonen is een reactie op gedrag van anderen. Als we in staat zijn om de ander beter te begrijpen, minder snel een oordeel te hebben of snappen waarom je zelf of de ander op een bepaalde manier reageert, dan wordt het ook makkelijker om daar “doorheen” te kijken en de echte intentie te zien. Verder te kijken dan alleen te luisteren naar wat er gezegd wordt. Woorden zijn immers maar een beperkt middel om te communiceren. Begrip voor het “type” maakt de omgang met elkaar juist “persoonlijker”.

Over de schrijver
Reactie plaatsen