Mart Smeets en bier

Mart Smeets en bierMag ik zeggen dat Mart Smeets en bier iets met elkaar te maken hebben? Ik mag dat zeggen, want het klopt. Voor mij althans. Ik zal het uitleggen.

Al weken lang is Mart Smeets de dagsluiter.  Eerst met zijn dagelijkse programma tijdens de Tour de France, daarna naadloos overgaand in de Olympische Spelen. Ik keek er bijna dagelijks naar.

En voordat ik er erg in had, was de aankondiging van het programma genoeg om ongemerkt even een flesje bier open te trekken. Ik ben een gematigd drinker van alcohol. Heb me zelfs aangeleerd (of afgeleerd, hoe je het maar bekijkt) om niet dagelijks alcohol te nuttigen. Dus af een toe een flesje bier, lekker.

Tot mijn eigen verbazing merkte ik op een bepaald moment dat ik al een paar weken iedere dag een flesje bier dronk. Weliswaar bleef het ook bij 1, maar toch. En het was aldoor als De Mart begon! Nou wil ik Mart Smeets nergens van beschuldigen, al helemaal niet tot het aanzetten van bier drinken (want hij is zelf een vervend liefhebber van wijn, heeft zelfs een eigen wijngaardje).

Maar het simpele feit dat een situatie die zich herhaald kan leiden tot een handeling die daar bij past (“aankondiging tv programma = flesje bier halen”) vond ik wel bijzonder. Zo ontstaat gewoontegedrag dus!

De eerste keren dat ik naar het programma keek (Tour de France) was het mooi weer en had ik zin in een lekker koud pilsje. Ongemerkt werd daar een associatie gemaakt. Een bepaalde situatie (vakantieperiode – mooi weer – interesse voor wielrennen – tv programma) werd gekoppeld aan gedrag ( in dit geval het drinken van een koud glas bier) en die combinatie werd door mij als prettig ervaren, maar ook

Situatie + emotie = gedrag. Herhaling van dit geheel maakt gewoontegedrag. Herkenbaar?

Overigens kun je hier ook mee schuiven: situatie + gedrag = emotie (situatie: sport voor het vaderland + gedrag: aangepaste kleding en andere onzin = uitgelaten feeststemming en oranjegevoel)

Ik vond het opmerkelijk dat dit zo makkelijk gaat. Het is onbewust gegaan. De herhaling van dit ritme (iedere dag eindigt met nog even kijken naar) zorgde in no time voor gewoontegedrag.  Het hoorde bij elkaar. Het was niet meer de oorspronkelijke “zin in een lekker koud biertje omdat het vandaag zo’n warme avond is” maar werd al snel tv kijken met een flesje bier (en pinda’s), ook al regende het pijpenstelen.

Het zal even afkicken worden. Zowel van Smeets (wat er ook allemaal over hem gezegd wordt, ik keek toch met plezier) als van mijn dagelijkse biertje. Maar ik ga het wel doen. Sterker nog, ik heb er al 1 avond “zonder” opzitten. En ook dat went wel weer.

Tot slot: Mag ik jullie nog wat over alcohol vertellen? Ik mag jullie nog wat over alcohol vertellen! Klik hier om verder te lezen. Reacties zijn altijd welkom.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen