Waarom goede voornemens het vaak verliezen van slechte gewoontes
01 januari 2014 

Waarom goede voornemens het vaak verliezen van slechte gewoontes

Stel je een wedstrijd voor: aan de ene kant de wereldkampioen, aan de andere kant een beginner. Laten we zeggen dat de beginner vol hoop is, het lijkt hem prachtig om wereldkampioen te zijn. Wie gaat de wedstrijd winnen denk je?

De verschillen zijn oa dat de wereldkampioen vele jaren getraind heeft en begeleid wordt door een coach en misschien wel een heel team deskundigen die ondersteunen. De kampioen weet precies wat hem te wachten staat en heeft ook geleerd om met de moeilijke momenten (weerstand) om te gaan.

De beginner heeft nog weinig ervaring, weet niet goed wat hem te wachten staat, is niet getraind en heeft mogelijk alleen zijn eigen dromen die hem door moeilijke momenten kunnen helpen. Beetje ongelijke strijd, denk je niet?

Zo is het ook met goede voornemens.

Je wilt wel, het lijkt je geweldig als je kunt bereiken wat je zou wensen, maar je staat aan het begin van het proces. Hoe gemotiveerd je ook bent, er is een enorme kracht die je tegen gaat werken, namelijk je eigen gewoontegedrag. Het gedrag wat je wilt veranderen, zeg maar het ‘ongewenste gedrag’, heb je immers al vele malen getraind. Je lichaam, je brein en je omgeving zijn er aan gewend en ondersteunen deze automatismen. Je gewoontegedrag kost je weinig energie, het gaat op de automatische piloot.

En nu neem jij je voor om “de boel eens flink anders te gaan doen”.

Waarom? Omdat je heeeeeel gemotiveerd bent om het anders te gaan doen. Ja, ja….
Zodra de eerste klappen worden uitgedeeld, begin je al te twijfelen. Oei, het kon wel eens moeilijker worden dan verwacht. Karakter tonen! Doorzetten nu!
Als er opnieuw weerstand komt (het gaat een paar keer toch weer mis, “zie je wel het lukt niet”, of je omgeving lacht je uit) dan is het aantrekkelijk om weer terug te keren in je oude patroon.

Veranderen (wereldkampioen worden) gaat niet zomaar. Je zult op z’n minst een plan moeten hebben, weten wat er op je af gaat komen, ondersteuning zou wenselijk kunnen zijn en het zou helpen als je van te voren al bedenkt hoe je met dipjes om gaat. De vlieger kan immers alleen stijgen met tegenwind!

En je moet trainen, je moet je hele systeem de kans geven om ook echt aan nieuw gedrag te wennen. Net zo lang totdat het nieuwe gedrag ook weer een gewoonte is geworden.
Om deze strijd wat gelijkwaardiger te maken, kan ik je misschien ondersteunen.

Lees dit dan bijvoorbeeld ook eens.

Over de schrijver
Reactie plaatsen