Gezonde Leefstijl wordt beloond door Menzis
19 september 2012 
in Opinie

Gezonde Leefstijl wordt beloond door Menzis

Gezonde Leefstijl wordt beloondZorgverzekeraar gaat preventie belonen

Deze week hoorde ik dat zorgverzekeraar Menzis de klanten met een gezonde leefstijl gaat “belonen”. Mijn interesse was natuurlijk direct gewekt!

Belonen met spaarpunten

Menzis heeft aan 20.000 (van de 1.2 miljoen) klanten een voorstel gedaan: als ze een gezondere leefstijl aannemen door bijvoorbeeld te stoppen met roken of door te sporten, krijgen ze spaarpunten. Die zijn ook te verdienen door aanmelden voor orgaandonatie, bloed geven of door bijvoorbeeld mantelzorg.

De spaarpunten kunnen o.a. ingezet worden om korting op sportkleding te krijgen. Ook kan het ingeruild worden voor korting op een rollator, wellness bezoekjes of behandelingen bij een fysiotherapeut. Maar ook in contanten,  door je eigen risico deels te betalen.

Gezonde leefstijl = minder zorgconsumptie

Volgens bestuursvoorzitter Roger van Boxtel is het eigenlijk heel simpel: mensen met een gezonde leefstijl maken minder gebruik van Zorg en kosten de verzekeraar dus minder. In een week tijd hebben 12.000 mensen positief gereageerd en zich aangemeld voor het programma.

Ik word hier blij van! Natuurlijk kun je heel zakelijk reageren door te stellen dat het belang van Menzis puur financieel is: minder vaak naar de dokter, minder kosten voor de verzekeraar. Maar dat is toch niet erg?

Preventie!

Wat mij betreft is het (eindelijk) een signaal van de verzekeraar voor beleid dat VOORKOMEN nog altijd BETER is dan genezen. Want dat wil Menzis natuurlijk bereiken: dat mensen minder gebruik hoeven te maken van de oplappers, de reparateurs, de snijders en de plakkers. En dat we uiteindelijk minder medicijnen of andere behandelingen nodig hebben om de Balans te herstellen.

Gelukkig wordt er voor een manier gekozen die uit gaat van belonen in plaats van straffen. Straffen door bijvoorbeeld een hoger eigen risico te vragen. Ik hou er niet van om op deze manier gedrag te veranderen. Het is veel plezieriger als je positief gedrag ook beloont, toch?

Gezond zijn is al een beloning!

Dat een gezonde leefstijl positief is, kan ik uit eigen ervaring vertellen. Ik ben dagelijks blij dat ik gezond ben, dat ik energie heb om te doen wat ik leuk vind, dat ik kan werken zonder veel ziek te zijn, en dat ik ook nog eens erg veel plezier beleef aan de dingen die ik doe om ervoor te zorgen dat ik gezond blijf. Een gezonde leefstijl is voor mij dus helemaal geen straf maar een hele prettige manier om mijn leven te leiden!

Veel mensen hebben een minder gezonde leefstijl, om wat voor reden dan ook. Ze merken dat door fysieke problemen, vaker ziek, vage klachten, weinig energie, slecht slapen, gevoeliger voor stress en tal van andere minder plezierige zaken. Dat is jammer. Niet alleen voor de persoon in kwestie maar ook voor iedereen in zijn of haar directe omgeving.

Jouw gezondheid is ook goed voor anderen

Pappa die te moe is om met zijn kinderen te spelen. Mamma die humeurig wordt omdat ze vaak hoofdpijn heeft. Kinderen die daardoor te veel huishoudelijke taken moeten doen. Wat te denken van de ongemakken van overgewicht? Maar ook de werkgever die het ziekteverzuim ziet stijgen. En de kosten doorberekent in de producten. Wij als klant betalen dus indirect de kosten voor de zieke werknemer.

En wat Menzis betreft dus ook de kosten voor de Zorg in het algemeen. Die stijgen al tientallen jaren, ieder jaar weer. Ik heb dezelfde Roger van Boxtel een aantal jaren geleden op een symposium horen zeggen dat onze Zorg weliswaar tot de beste van Europa behoort, maar dat de kosten ieder jaar exponentieel stijgen! Zelfs zoveel dat het over enkele jaren niet meer betaalbaar is, als we zo doorgaan. En er was geen enkel argument om aan te nemen dat we niet zo doorgaan.

Dat is wel een interessant gegeven: hoewel die Zorg (vooral huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten, apothekers, ziekenhuizen, een heel leger aan therapeuten en instellingen en een deel van de aanvullende of alternatieve zorg) dus blijkbaar goed werkt, wordt er jaarlijks alleen maar MEER GEBRUIK van gemaakt. Daar zit wat tegenstrijdigs in!

Is de zorg dan toch niet zo goed? Of vertrouwen we teveel op die zorg en “leven er maar wat op los”?  Het maakt niet uit hoe je leeft, de gevolgen daarvan worden wel weer opgeknapt. De Zorg is er en medisch gezien kan er immers ook steeds meer.

Laten we de Zorg betaalbaar houden

Om te voorkomen dat we straks geen betaalbare Zorg meer hebben in Nederland, gaat Menzis de Nederlander nu dus verleiden om een gezondere leefstijl te hanteren. Preventie dus, helemaal goed!

Laten we met z’n allen zorgen dat de Zorg betaalbaar blijft en ingezet wordt voor die gevallen waar het nodig is. Zodat ook onze kinderen straks leven in een land waar de Gezondheidszorg niet alleen op een hoog peil staat, maar ook gewoon te betalen is.

Hoe minder we gebruik EN misbruik maken van die Zorg, hoe beter. Dat er van alle kanten bekeken wordt hoe we dit kunnen bereiken, is een goede zaak.

Organisatorisch: effectieve inzet van personeel, minder regelgeving.

Praktisch: geen overbodige behandelingen, medicatie beter afstemmen zodat er minder (ongebruikt) wordt weggegooid.

Alternatieven: open staan voor goedkopere medicijnen, behandelingen vanuit een andere invalshoek toestaan (alternatieve behandelingsmethoden en mantelzorg laten kiezen door de persoon zelf).

Maak jezelf onafhankelijker van de Zorg

En natuurlijk: Preventief! Met eigen verantwoordelijkheid. Voorlichting en hulp om iedereen die dat nodig heeft te laten ervaren hoe “gewoon” het is om geen klachten te hebben, om gezond te leven en daar ook zelf de dingen voor te doen en te laten die daar voor nodig zijn. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen.

In mijn ogen wordt een gezonde leefstijl beloond door jezelf, je omgeving en nu dus ook een beetje door Menzis. Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen.

Op jouw gezondheid!

Over de schrijver
Reactie plaatsen