Microcirculatie: wie het kleine niet eert
17 februari 2016 

Microcirculatie: wie het kleine niet eert

Microcirculatie: “Wie het kleine niet eert,………”

Laat ik beginnen met een rare vergelijking:
– als je een huis bouwt heb je muren nodig. Het zou echter vervelend zijn als je huis alleen uit muren bestaat.
– als je een huis bouwt heb je openingen, deuren nodig in de muren, hoe kom je anders in de diverse ruimten.
– als je een huis bouwt leg je stroomkabels aan. Het zou nutteloos zijn als je vervolgens nergens een stopcontact of schakelaar inbouwt.

Waarom deze vergelijking? Simpel, ook jouw lijf functioneert niet als je dergelijke logica zou toepassen:
– je lijf is meer dan alleen een huid of alleen een verzameling botten. Het is een gigantisch systeem met erg veel verschillende onderdelen die ieder aparte functies hebben maar pas in het geheel samen kunnen werken.
– je bloed in het bloedvatenstelsel zorgt er voor dat er door het hele “huis” transport mogelijk is. Zowel aanvoer als afvoer.
– je bloed gaat langs alle organen en vertakt zelfs tot aan iedere cel. Maar als daar geen opname/afgifte kan plaatsvinden (uitwisseling) heb je er niets aan.

Dit is ongeveer wat microcirculatie inhoudt.

Enerzijds heeft het te maken met de doorbloeding tot in de allerkleinste bloedvaatjes, de haarvaatjes of de capillairen. Het hele netwerk dus. De capillairen vormen ongeveer 75% van je totale bloedvatenstelsel. Alles bij elkaar zijn dit de transportbanen, het vervoer door je lichaam. Hierlangs gaat de aanvoer van zuurstof (O2) en voedingsstoffen en de afvoer van koolstof (kooldioxide = CO2) en alle andere afvalstoffen. Je kunt je voorstellen dat verstopping in de kleinste bloedvaten snel kan plaatsvinden, veel sneller dan waar we allemaal zo bang voor zijn namelijk de hartaanvallen of beroertes. Voordat die grote bloedvaten echter verstopt raken zijn er al vele kleinere bloed-en haarvaten verstopt geraakt. Vaak is dit een proces van jaren. Met alle gevolgen van dien.
Helaas merken we die niet zo direct of negeren we signalen als koude handen en voeten, snel moe, weinig energie, krampen, tintelingen, onrust, regelmatig hoofdpijn, irritatie enzovoort enzovoort.

Het eerste probleem is dus of alle cellen nog wel bereikt worden. Het tweede probleem zit hem in de mogelijkheid van de cellen om uberhaupt stoffen uit het bloed op te nemen of weer af te geven. Je kunt je voorstellen dat, als dit simpelweg niet lukt ( deuren ontbreken of zitten op slot, nergens een stopcontact te bekennen) dat de cel niet optimaal kan werken of zelfs afsterft.

“Wie het kleine niet eert,…….”

Al deze processen op celniveau worden aangestuurd of mede mogelijk gemaakt door vitamines, mineralen en sporenelementen. Dit zijn de kleine grote gangmakers. Zonder deze zijn miljarden chemische processen tussen cellen niet mogelijk. Vitamines, mineralen en sporenelementen spelen niet alleen een onmisbare rol bij de opname en afgifte, ze zijn ook nog eens altijd betrokken bij de stofwisseling, zeg maar het verteren van je voeding. Als er bepaalde v-m-of s ontbreken, dan wordt er uit de beschikbare voeding ook nog eens niet gehaald wat er in zit. Dus wat je eet is ook nog eens van belang voor hoe het verteerd wordt.

Groene groente, veel fruit.

De hofleveranciers van vitamines, mineralen en sporenelementen zijn groente en fruit. Vooral groene groentes bevatten veel essentiële stoffen. Wellicht overbodig, maar het is echt zo dat er in biologische groente en fruit meer, en meer verschillende vitamines en mineralen zitten.

Samengevat zou je kunnen zeggen dat mineralen en vitamines de basis zijn van een goede gezondheid.

Behalve het netwerk zelf, moet het vervoer van deze onmisbare stoffen goed geregeld zijn. Dus naast een prima onderhouden bloedvatennetwerk, waarbij cholesterol onmisbaar is, is de pomp om alles in beweging te houden natuurlijk ook van groot belang. Je hart is een krachtige spier, maar kan het niet alleen. Om alle bloed, ook door de kleinste haarvaatjes op alle plekken van je lijf te krijgen, zijn er nog drie systemen van belang.

Spierpomp: door je spieren aan te spannen of te ontspannen, worden de bloedvaten ook in beweging gezet. Ingedrukt en losgelaten. (Knijp maar eens 20 seconden in je vuist en laat dan los, dan zie je je witte hand weer rood worden). Ook dit is dus een ondersteunende pompfunctie.

Bloedvatenpomp: kringspieren in je bloedvaten kunnen ook samentrekken en ontspannen waardoor het bloed tegen gehouden en vrijgelaten wordt, dus ook een pompfunctie (vasomotie).

Maar misschien wel de belangrijkste is een onzichtbare: de bloedvaten reageren op elektromagnetische golven. De frequentie van deze trillingen is zo laag dat we ze niet merken, maar ze zijn altijd aanwezig. De aarde zelf geeft namelijk ook deze ultra lage frequentie. Daarom vinden we het zo prettig om aan zee, in het bos, in de bergen of desnoods in een (stads)park te zijn. Weg van verstorende frequenties van alle mobieltjes, computers, schermen, wifi enzovoort.

Kom in beweging!

de 3 grootste valkuilen als je weer gaat beginnen met sportenZoals je nu zult begrijpen is “bewegen” dus uitermate geschikt om je doorbloeding te ondersteunen. Naar buiten, het liefst! Wandelen, fietsen, pootje baden langs de vloedlijn, zelfs tegen een boom staan kan al heerlijk zijn. Je zult ongetwijfeld het helende effect van een wandeling door het bos of langs het strand herkennen. Je krijgt er letterlijk energie van, het doet je lijf goed. En je slaapt er ook nog eens beter van.

Wil jij je microcirculatie verbeteren of op een gezond peil houden, ga regelmatig/liefst dagelijks bewegen en eet (groene) groente en verschillende soorten fruit. Je zult merken dat je doorbloeding verbetert en je immuunsysteem er baat bij heeft.

Bemer

Een apparaat wat de elektromagnetische golven nabootst en zo dus bovenstaande microcirculatie sterk verbetert,  is de Bemer. Ik ben nogal onder de indruk! Voor meer info kijk bijvoorbeeld op

http://hayobol.nl/fysische-vaattherapie/

www.hayobol.bemergroup.com

https://nederland.bemergroup.com/nl

Met dank aan Hayo Bol, natuurgeneeskundig therapeut met praktijk in Sneek en Amsterdam. Ik heb al verschillende lezingen van hem bijgewoond en hij weet iedere keer weer ingewikkelde zaken helder, met veel kennis van zaken en enthousiast over te brengen. Een “partner in crime” als het gaat om preventieve gezondheidszorg 🙂

Over de schrijver
Patrick H
Door

Patrick H

op 02 Mar 2018

Hoi Dolf,leuk dit te lezen en vooral je laatste stukje over BEMER. Wij als Bemer Int AG - Triesen Liechtenstein vinden het altijd mooi om zulke mooie reacties te mogen lezen.Bemer bestaat dit jaar 20 jaar en we vieren dat groots. Kom op zaterdag 26 mei 2018 naar Corpus in Oegstgeest/Leiden. meer informatie hier. https://www.b20years.com/en/

Reactie plaatsen