Microcirculatie

Microcirculatie? Wat is het en wat heeft het met Leefstijl te maken?

Microcirculatie Leefstijlkompaz.nlBehalve je hart en de (grotere) bloedvaten, is er een enorm netwerk van haarvaatjes. Je hebt het dan over: 1. de allerkleinste slagadertjes, 2. de haarvaten (capillairen) en 3. de allerkleinste aderen. Deze samen vormen het stelsel voor de microcirculatie. Deze haarvaten vormen het grootste deel van het totale vaatstelsel, ongeveer 74%.

De functie ervan is heel belangrijk. Ze voorzien vele miljarden lichaamscellen van zuurstof, vitaminen, mineralen, vetten, eiwitten, glucose etc. en voeren de afvalstoffen van de stofwisseling af. Door deze uitwisselingsfunctie stroomt het bloed weliswaar niet zo snel (prik maar eens in je vinger), maar er is wel altijd beweging.

Je hart is een pomp, je spieren vormen een pomp, en….

Dit netwerk heeft een grootte van een voetbalveld als het zou worden uitgespreid en is zo’n 100 000 km lang. Vreemd genoeg wordt dit niet door het hart aangestuurd (denk aan een slagaderlijke bloeding), maar door eigen minuscule beweging van het netwerk zelf.

De microcirculatie is het belangrijkste onderdeel van de totale bloedcirculatie, de beweging van bloed in het meest verfijnde deel van ons hart-vaat stelsel. Overal zit bloed afkomstig van het haarvaten netwerk.
Je kunt het vergelijken met het wegennet van een grote stad. De snelwegen (grote vaten) leiden het verkeer naar de stad. Maar aan die snelwegen liggen geen huizen (cellen). De huizen zijn gelegen aan de straten en steegjes (kleinste vaatjes). Pas daar kunnen postbodes hun brieven en pakketten afleveren.

Leefstijl en chronische ziekten

Door onze leefstijl, met veelal een gebrek aan beweging, onvolwaardige voeding en een hoog stress niveau wordt de microcirculatie tegengewerkt. Het gevolg is dat minder zuurstof, voedingsstoffen, vitaminen etc. de cellen bereiken. De cellen kunnen daardoor minder energie produceren die nodig is voor eiwitproductie, afval uitscheiding, communicatie etc. Er zijn aanwijzingen dat deze verminderde microcirculatie een rol speelt bij het ontstaan van vrijwel alle chronische degeneratieve ziekten en ouderdom die we in toenemende mate om ons heen zien en/of zelf treffen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen