Ziek van zitten

Ziek van zitten

Van veel zitten word je ziek. Zo simpel is het. Misschien niet direct, maar wel op den duur.

Beroep

Een zittend beroep levert je in 40 jaar een dikke buik, slappe spieren, verhoogde bloeddruk en een grotere kans op tal van welvaartsziekten op. De gemiddelde Nederlander zit ruim 7 uur per dag. Als je een kantoorbaan hebt kan dat zelfs (aanzienlijk) hoger liggen.

Doorbloeding

Zitten vermindert de doorbloeding. Daardoor wordt er niet alleen minder zuurstof rondgepompt, maar wordt er ook minder voeding afgegeven en minder afvalstoffen opgehaald. Langdurig zitten veroorzaakt een hoger vetpercentage in het bloed. Ook je bloedsuikergehalte neemt toe.

Bewegen

Zo simpel als het klinkt, zo moeilijk blijkt het te zijn: ga meer bewegen. Dagelijks meer dan 7 uur zitten compenseer je niet met 2x per week een uurtje sporten. Meerdere keren per dag in beweging zijn lijkt veel meer effect te hebben dan die paar keer sporten per week. Uiteraard kan sporten wel onderdeel zijn van het totale bewegen.

Voorbeelden

Om de negatieve effecten van veel en langdurig zitten (enigszins) tegen te gaan zou je er verstandig aan doen om kleine pauzes in te lassen. Behalve door bijvoorbeeld sta-meubilair te gebruiken, zijn staand vergaderen, wandelend overleg, telefoongesprekken voeren terwijl je door je kantoor schuifelt, lunchwandelen, meer korte onderbrekingen waarbij je uit je stoel komt en regelmatig naar buiten gaan (Op de fiets naar je werk?) zinvolle alternatieven.

Gewoontegedrag

Om het effect te bereiken zijn dit soort andere patronen zeer wenselijk. Dat vereist waarschijnlijk gedragsaanpassingen. Gewoontegedrag dus.

Neem daar de tijd voor. Begin met een kleine en eenvoudige aanpassing. Meer traplopen bijvoorbeeld. Beter langzaamaan nieuwe gewoontes inslijpen, dan gaandeweg (chronisch) ziek worden. Daar worden we allemaal beter van.

Meer info: https://leefstijlkompaz.nl/mindzit

Over de schrijver
Reactie plaatsen