Ik ga je wat uitleggen over je eigen lichaam. Je zou kunnen zeggen: ons lichaam is een geoliede machine waarin samenwerken als heel normaal wordt gezien. Maar eerst een verhaaltje: “Er was eens iemand, jij, en…
… je woont in een dorp met, laten we zeggen, 1000 inwoners. Ken je ze allemaal? Nou, allemaal….? Maar stel je kent ze wel allemaal en je vraagt ze om in jouw huis te komen. Gaat net niet lukken?. Vraag ze dan maar om allemaal bij elkaar in de tuin te gaan staan, of een lange rij te maken. Dat is een grote groep mensen nietwaar of een hele lange rij! En vraag ze nu eens of ze samen een feestje kunnen organiseren. Dat wordt overleggen!!!
Het kan natuurlijk ook zijn dat je in een stad woont met pakweg 100.000 inwoners (Delft, Venlo, Deventer bijvoorbeeld). Doe hetzelfde en je krijgt 100 keer wat je in het dorp al had. Lukt dat feestje organiseren dan ook nog?
Woon je in een hele grote stad? Met een half miljoen inwoners (bijvoorbeeld Den Haag)? Oké, dan heb je dus 5 keer de hoeveelheid die we net al hadden. Of zelfs 500 keer het aantal inwoners van het dorp uit het eerste voorbeeld! Het lijkt bijna onmogelijk om dan nog een feestje te organiseren waarbij iedereen en meedoet en weet wat en wanneer ie wat moet doen.
Waarom laat ik je dit voorstellen? Om aan te geven dat het om grote aantallen gaat en tegelijk om je te laten beseffen dat samenwerken met zulke grote aantallen waarschijnlijk knap lastig is. Maar we zijn er nog niet.
- 1 miljoen is 1000 x 1000 (dus 1000 dorpen of 10 behoorlijke steden of 2 echt grote steden)
- In Nederland wonen ongeveer 16 miljoen 737.000 inwoners.
- In Europa staat de teller op ongeveer 503 miljoen, ruim een half miljard.
- 1 miljard is 1000 miljoen
- Wereldwijd leven er ongeveer 7 miljard mensen (november 2011).
Bijna niet voor te stellen he.
Even tussendoor: Er zijn berekeningen dat omstreeks 1806 voor het eerst het aantal levende mensen op aarde 1 miljard was. Over het laatste miljard hebben “we” zo’n 12 jaar gedaan (6 miljard in 1999, 7 miljard in 2011). De schatting is dat er totaal, vanaf het begin van de mensheid, ongeveer 108 miljard mensen hebben geleefd.
En dan nu de echt grote getallen:
1000 miljard is 1 biljoen.
En wat denk je: jouw lichaam is opgebouwd uit ongeveer 50 biljoen cellen!!!!!
En die werken allemaal samen:
- Je ogen zien de bal die naar je gegooid wordt. Je brein schat de snelheid in en geeft via je neuronen door dat je handspieren op exact het juiste moment op een bepaalde plek in de ruimte een bepaalde beweging moeten maken zodat de bal gevangen wordt. Wonderlijk nietwaar?
- Je snijdt je in je vinger. Dat doet zeer. Maar direct daarna gaat het lichaam aan de slag om dit te herstellen. In de komende dagen worden er nieuwe cellen aangemaakt, zonder dat jij je er mee hoeft te bemoeien. En wat denk je, na een tijdje is de wond weer dicht en is functioneert alles weer zoals daarvoor. Prachtig!
- Je eet een cheeseburger. Als je er bij nadenkt wat daar allemaal in zit…. En je spijsverteringssysteem gaat dat allemaal netjes voor jou in hapklare brokken verdelen zodat je lichaam wat aan deze bouwstoffen en energie heeft. Geniaal toch!
Zo kunnen we nog wel een hele tijd doorgaan. Waar het om gaat is dat je beseft dat je lichaam enerzijds een werkelijk fantastisch systeem is, waar 50 biljoen cellen weten wat ze moeten doen, waar volop samengewerkt wordt.
Anderzijds vinden we het af en toe gek, vervelend of “stom” dat er ook wel eens iets niet zo goed gaat. En we willen maar niet begrijpen dat de “foutjes” wel eens te maken kunnen hebben met wat we eten, hoe we ons lichaam onderhouden, welke arbeidsvoorwaarden we voor onze eigen cellen scheppen. Je gaat toch ook niet met 7 personen in een Suzuki Alto, waar je rioolwater in de tank gooit, vervolgens de olie er uit laat lopen, er dan een vrachtwagen met de handrem aangetrokken achter bindt, die je vervolgens de bergen in gaat slepen!! Dat gaat niet goed!
Maar als we jaar in jaar uit roken, minderwaardig eten en drinken nemen, te weinig slapen, te veel stress hebben, en dan ook nog onvoldoende bewegen, denken we dat ons lichaam wel in topconditie blijft? Dat gaat ook niet goed!
Maar ach, wat zeur ik nou, dit weet je allemaal ook wel. Tijd dus om er wat aan te gaan doen. Ja toch?
In mijn artikelen en in mijn trainingen laat ik je nadenken en geef je tips en oefeningen om die prachtige 50 biljoen cellen de komende 50 jaar eens flink in de watten te leggen. Zodat ze optimaal voor jou gaan samenwerken. Oh, wat zullen ze jou een goeie baas vinden!