Ze zijn er veel dit jaar, heel veel. Zo veel, dat ik er een gruwelijke hekel aan heb gekregen. De naaktslakken zijn verantwoordelijk voor het mislukken van onze moestuin dit jaar. Wat ’s middags de grond in ging na een liefdevolle aanloop in de kweekbakjes, was de volgende dag volledig kaal gevreten door de glibberige groep glijers die uit het niets lijken te komen.
Na een regenbuitje zie ik ze ook veel als ik door het bos wandel. Of over een landweggetje. Ik moet ze ontwijken, zoveel zijn er. En die ik per ongeluk niet ontwijk, voel ik als een gelatinepudding onder mijn schoenen verspreid worden. Jakkes! Net als muggen denk ik dan “waar zijn ze goed voor, wat voor nut hebben ze eigenlijk?”
Tegelijk kan ik het niet tegenhouden om ze ook op een andere manier te bekijken. Ik weet dat slakken ‘opruimers’ zijn. Ze verteren afval, bladeren en gras bijvoorbeeld, en andere dooie diertjes. De naaktslak bestaat voor het grootste deel uit water en heeft veel vocht nodig. In zekere zin zijn het kannibalen, want soms storten ze zich met meerderen tegelijk op een overleden soortgenoot.
En bijzonder natuurlijk dat ze zonder enige bescherming (huisje of de mogelijkheid om zich snel ergens te verstoppen) door het leven gaan. Je ziet ze amper bewegen maar ze kunnen in een nacht wel 50-100 meter afleggen. Verder hebben ze blijkbaar een goed vermogen om te weten waar ze voedsel moeten halen, want grote omwegen om te zoeken wat ze nodig hebben, kunnen ze zich niet veroorloven. Uiteraard is ook de (naakt)slak op zijn of haar beurt weer onderdeel van de voedselketen. Eten en gegeten worden. De dieren die van naaktslakken houden hebben een goed jaar.
Zoals wel vaker blijkt dat niets is wat het lijkt.
In de rubriek ‘Stukje wandelen’ verwoord Leefstijltrainer en Wandelcoach Dolf Flinker van Leefstijlkompaz zijn persoonlijke gedachten, twijfels, inzichten en opmerkelijke gebeurtenissen tijdens zijn wandelingen. Een wandeling is iets anders dan een stukje lopen. Een wandeling hoeft nergens naar toe te gaan en je staat niet op tijd. Het gaat om wat er gebeurt als je buiten bent. In stilte, in gesprek met jezelf of anderen, opmerkzaam van je natuurlijke omgeving of juist met je fantasieën aan de wandel gaan.