Afvallen met 10 gram per dag

AfvallenIn de strijd tegen de kilo’s klinkt het wel erg magertjes: 10 gram per dag afvallen. Toch is dit waar ik al jaren voor pleit. Want 10 gram per dag is mooi wel ruim 3,5 kilo per jaar.

Het principe is eenvoudig:

Als je de pech hebt dat je de laatste jaren ieder jaar een paar kilootjes zwaarder bent geworden, al vele malen geprobeerd hebt om te lijnen, crash-diëten hebt gevolgd, met de laatste hypes op het gebied van “gezonde voeding” hebt meegedaan en desondanks alleen maar zwaarder bent geworden: Stop daar dan mee!

Blijf niet doen wat niet helpt.

Blijkbaar heeft het je weinig moeite gekost om de gewoonte van “zwaarder worden” aan te leren en vol te houden. Leer dan nu aan om dagelijks iets minder in te nemen dan te verbruiken. We hebben het over 10 gram, dat is minder dan het gewicht van 1 doosje lucifers. Of een A4-tje op dik 160grams papier :)

Waarom geef ik je dit redelijk absurde voorbeeld? Er is toch niemand die zich dagelijks tot op de gram nauwkeurig gaat wegen? Laat staan dat je in staat bent om heel gericht 10 gram per dag af te vallen. Je zou dan een groot deel van de dag bezig zijn met uitrekenen wat je eet (gewicht en calorieën) en met wat je doet (verbruik). Het lijkt mij een bijna onmogelijke opgave.

Iedere dag iets minder

Waar het om gaat is dat je beseft dat iedere dag iets minder dan je gewent bent, al kan leiden tot een mooi resultaat op de iets langere termijn. Want in de meeste gevallen is het er ook zo aangekomen: iedere dag iets meer maakt dat je jaarlijks een paar kilo zwaarder bent geworden.

Wat kun je doen?

Afhankelijk van je huidige situatie is het eenvoudig om voor jezelf keuzes te maken die je dagelijks gaan helpen om gewicht kwijt te raken. Stel dat je te zwaar bent en op dit moment niet meer zwaarder wordt. Dan is de 10 gram per dag-regel voor jou het uitgangspunt. Immers, hierdoor zul je geleidelijk afvallen en zo jaar-in-jaar-uit een paar kilo’s kwijt raken. Omgekeerd dus van hoe het er aan is gekomen.

Maar zorgt jouw huidige leefstijl er voor dat je nog steeds toeneemt in gewicht, dan zal de 10 gram per dag er hooguit voor zorgen dat je het komend jaar niet zwaarder wordt. Wil je meer afvallen, denk dan aan bijvoorbeeld 20gram per dag.

Kies 1 of 2 producten die je dagelijks eet of drinkt. Je hoeft niet eens alles weg te laten, minderen kan al veel opleveren! Drink je steevast een fles frisdrank per dag? (1,5 liter). Zorg dat je 2 dagen met 1 fles doet en drink verder meer water. Eet je 8 boterhammen per dag? Ga over op 6. Schil bewust 2 aardappelen minder, meet af hoeveel rijst of pasta je klaar maakt. Wist je dat we meestal opeten wat er is? En dat een “lege” pan voor onze hersenen het signaal is dat we genoeg hebben gehad? Maak dus minder!

Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, “krijg” je wat je altijd al kreeg, bijvoorbeeld overtollige kilo’s.

Door iedere dag bewust bezig te zijn met de vraag “Hoe krijg ik vandaag 10 gram van mijn gewicht af?” ga je merken dat je ook op andere dingetjes gaat letten. Het wordt een leuke noodzaak om alert te zijn op mogelijkheden: een keer de trap nemen in plaats van de lift. De auto een straat verder weg zetten zodat je het laatste stukje gaat lopen. Een verpakking open maken en de hoeveelheid in een bakje doen in plaats van uit de verpakking eten (die leeg “moet”). De lepel uit de saus niet meer aflikken maar afspoelen als je klaar bent met eten. Verzin zelf meer voorbeelden die voor jou makkelijk haalbaar zijn.

Succes en veel plezier! Beetje voor beetje wordt het steeds leuker, let maar eens op!

Recept_3D_Ebook_240px

Vind je dit interessant? Lees dan ook mijn gratis E-book >>>>>>> 

Over de schrijver
Reactie plaatsen