De 3 grootste valkuilen als je weer gaat beginnen met sporten
05 maart 2013 

De 3 grootste valkuilen als je weer gaat beginnen met sporten

de 3 grootste valkuilen als je weer gaat beginnen met sportenVoorjaar! Krijg je dan ook zin om te gaan sporten? Net als vorig jaar? Je ontwaakt uit je winterslaap, en denkend aan de zomer wil je ineens weer wat aan je figuur gaan doen.

“Het kan nog wel” denk je, “ik heb nog een paar maanden de tijd voordat ik mijn geweldige torso weer frank en vrij aan alle andere zonaanbidders kan tonen. Tegen die tijd zijn de overbodige kilootjes en iets te dikke lichaamsplooien er wel van af”.

Oké, je had je in september natuurlijk voorgenomen om je ritme vast te houden, om minstens 2x per week wat te blijven bewegen. Het is er helaas niet van gekomen. Kan gebeuren, toch?

Spreek dan NU met jezelf af dat je dit jaar gewoon blijft bewegen, ook als het in het najaar weer eerder donker , kouder en natter wordt. Maar over NU gesproken: DOEN!!! Ga weer lekker genieten van bewegen in de buitenlucht. Pak de draad weer op, maar hou onderstaande wel in de gaten voor een optimaal resultaat: dit zijn

de 3 grootste valkuilen als je weer gaat beginnen met sporten:

1: “Je denkt dat je het niveau van eerder zo weer kunt oppakken”

Vergeet het maar! Conditie, kracht, behendigheid, coördinatie, je moet het bijhouden anders ben je het zo weer kwijt. Kon je vorig seizoen, dat is nog maar een paar maandjes geleden, moeiteloos een half uur of langer hardlopen? Denk niet dat je dit ongestraft nog steeds kunt als je de afgelopen maanden vrijwel niets hebt gedaan.

Waarom? Heel eenvoudig: je lichaam past zich heel snel aan: niet gebruiken, dan hoef je “het” ook niet in stand te houden. “Use it or loose it”.  

In je hoofd kun je het nog wel, misschien een aantal keren op wilskracht, maar je lichaam is er gewoon niet meer aan gewend. Je hele gestel is in de “weinig inspanning vereist-stand”. Dat betekent dat je spiermassa afneemt, dat je longinhoud minder is geworden, dat je bloedsamenstelling anders is, dat je gewrichten (banden en kapsels) geen belasting meer zijn gewend. Daar komt bij dat je zenuwstelsel, de aansturing van je motoriek en coördinatie ook trager is geworden. Opgeteld met misschien wel een paar kilo’s gewichtstoename zijn dat genoeg redenen om echt rustig te beginnen.  

Kortom: datgene wat je normaal gesproken met training opbouwt, is in rap tempo afgebouwd als je niet traint.

2: “Je verwacht te snel resultaat”

Met tip 1 in je achterhoofd ben je rustig begonnen. En hoera, je merkt dat je daardoor de eerste weken blessurevrij door gekomen bent! Super!

Dan wordt het nu tijd om extra op te passen: in veel gevallen merk je dat je na een aantal trainingen al weer wat meer aan kunt. En wilt! Vaak is dit vooral te merken aan je uithoudingsvermogen. Je voelt je sterker, je kunt langer doorgaan, de “sky lijkt de limit!”

Trainen betekent 2 dingen: je verbetert het apparaat (het waarmee: je lijf dus) en je vergroot je prestaties. Wanneer je te veel gericht bent op de prestaties, het “langer, zwaarder, verder, sneller”, dan loop je kans dat je apparaat jouw mentale doelen niet kan bijhouden. Met andere woorden: grote kans op blessures, juist in deze fase!

Geef je lichaam de tijd. Zorg ervoor dat je spieren (inclusief je hart!), pezen, banden, en gewrichtskapsels kunnen groeien naar het niveau wat je voor ogen hebt. Dit gaat langzamer dan het effect van training op je bloed en longen. Train, behalve de duurtrainingen, ook met korte intervallen, maar niet te explosief. Bouw je tijd dat je bezig bent gewoon rustig op. En zeker zo belangrijk: neem na de inspanning ook voldoende rust om weer te herstellen!

Je zult merken dat geduld in de eerste 2 maanden dubbel en dwars beloond wordt doordat je lichaam dan geleidelijk toe is aan grotere inspanningen. Zonder blessures!

3: “Onvoldoende aandacht aan je materiaal”

De eerste valkuil gaat over je mentale instelling, de tweede over je fysieke opbouw, de derde valkuil is dat je materiaal waarmee je weer gaat trainen tegen je gaat werken.

Fietsers weten dat je de bandjes weer moet oppompen nadat je fiets een tijd heeft stilgestaan. Rijdt een stuk aangenamer. Maar let ook op alle andere bewegende delen, controleer ze, smeer ze, vervang ze desgewenst. Je zult niet de eerste zijn met een lekke band (vervelend!), een stukgetrokken remkabel (Oei!) of je edele delen op de stang doordat je ketting van het versleten tandwiel af schiet (ik praat uit ervaring…)

Joggers opgelet: de demping in je schoenen is 1 van de belangrijkste middelen om blessures te voorkomen. De demping verliest zijn kracht ook als de schoenen ongebruikt in de kast liggen. “Ze kunnen nog wel een jaartje mee” is vaak het begin van een gedwongen vroegtijdige stop. En ja, ook hier praat ik helaas uit ervaring!

Mijn advies is dan ook: bespaar niet op je materiaal.  Zorg er voor dat jij en de spullen die je gebruikt in orde zijn. Of het nu gaat om je fiets, je schoenen, je kleding of bijvoorbeeld de bespanning van je racket: onderhoud, reparatie of vervanging zal het plezier in bewegen alleen maar goed doen.

En dat wens ik je van harte: veel plezier in het bewegen. Maak er een gewoonte van!

Over de schrijver
Mike
Door

Mike

op 05 Mar 2013

Hè Dolf, klopt helemaal. Hoe we trainen/bewegen hangt af van onze besluiten, en niet van de omstandigheden.Dank voor het opfrissen door de tips.Gr. Mike

Reactie plaatsen