Gezond bos

Gezond bosEen bos hoeft er niet perfect uit te zien om gezond te zijn.

Ik loop dagelijks meerdere keren met onze (jonge) hond door het bos in ons dorp. Het is ongeveer 40 jaar geleden aangelegd. Een  toenmalige wethouder vond het een goed idee om, naast het ontwikkelen van een nieuwe woonwijk, ook een gedeelte van de grond rondom het dorp als bos aan te leggen. Er is een zgn. kwadrantenbos van gemaakt, op verschillende stukken zijn er verschillende soorten bomen geplant. Beuken, dennen, essen, eiken, berken en ook verschillende struiken zoals hazelaars.  

Je kunt begrijpen dat de boompjes, die indertijd door oa leerlingen zijn gepoot op slechts enkele meters afstand van elkaar, inmiddels grote bomen zijn. Die hebben meer ruimte nodig. En dus is er af en toe groot onderhoud nodig. Gezonde bomen worden gekapt om andere bomen de ruimte te geven. Wildgroei wordt tegen gegaan en er wordt bewust ruimte gemaakt om ook op de grond nog vegetatie te laten groeien.

Een boswerker, die dit in opdracht van de beheerder doet, vertelde me uitgebreid over het plan wat er ten grondslag ligt aan het kappen, snoeien en opruimen. Maar ook om sommige dingen juist niet te doen. Zo worden enkele dode bomen bewust niet geruimd. Dit zijn hele bewuste keuzes.

Dode bomen en afgevallen takken, dat lijkt misschien wat rommelig, maar ook dat heeft een functie. Ten eerste, de dode bomen staan niet in de weg, nemen geen licht (hebben geen bladeren meer) en geen voeding meer, dus maakt het niet uit dat ze in de buurt van andere bomen staan. Maar belangrijk:  dode bomen zijn een goede plek voor tal van insecten, en dus ook weer voor andere insecten en vogels van belang. Zo hebben dus ook de dode bomen en takken een functie in het geheel.

Een gezond bos bestaat dus uit verschillende soorten bomen, struiken en andere begroeiing. Zowel gezonde als ook dode. Daardoor kunnen er ook veel verschillende dieren een plek vinden om te leven. Dat er her en der ook afgebroken takken liggen is dus alleen maar goed. Afgevallen blad vormt na vertering door wormen uitstekende compost. Nodig voor bescherming van de grond, isolatie, voeding, en huisvesting van diertjes.

Alles is met elkaar verbonden en in evenwicht. Zelfs in een aangelegd bos. Dat we daarbij af en toe een handje helpen om de balans te houden, het zij zo. Terwijl ik deze inzichten kreeg moest ik onwillekeurig toch even denken aan ons eigen lichaam: moet het er perse perfect uitzien om ook gezond te zijn?

Over de schrijver
Paul
Door

Paul

op 17 Jan 2013

Hoi Dolf. Een mij niet geheel onbekend verhaal. Ik weet dat het zo werkt. Zo hebben we hier verschillende van die, voor Almeerse begrippen, oudere bossen. Hier zie je inderdaad dat er om die reden met regelmaat groot onderhoud gepleegd wordt. Maar wat er hier momenteel gebeurd is werkelijk om je over op te winden. De foto laat toch heel aardig zien dat er hier geen sprake van te dichte begroeing is. Toch was er ongeveer 75% van de bomen gemarkeerd, teneinde nog deze week gekapt te worden. Eindelijk hebben we hier ook binnen de bebouwde kom hele aardige stukjes natuur, wat het woongenot natuurlijk alleen maar ten goede komt. Je schrikt je steeds vaker wezenloos als je ineens weer ergens komt en werkelijk goed om je heen moet kijken om tete zienwaar je eigenlijk bent.

Reactie plaatsen