Milieu jutten

Wat is Milieu jutten?

In februari was ik op Ameland. Samen met een groep van ongeveer 30 vrijwilligers zijn we daar een paar uur per dag gaan milieu jutten: ipv gewoon jutten (= op zoek naar waardevolle, aangespoelde spullen) zijn we aangespoeld en aangewaaide rotzooi gaan verzamelen. Schoonmaken dus.

Onvoorstelbaar wat je in korte tijd, en vaak ook in een relatief klein gebied, aan troep tegenkomt. Op het strand, in de duinen en in de kwelders en polders van Ameland hebben we toch ruim 3500 kilo verzameld. De hoeveelheid was misschien nog indrukwekkender dan het getal, aangezien er voornamelijk veel, heel veel plastic gevonden werd.

Milieu juttenPlastic is licht in gewicht en daardoor bijvoorbeeld als verpakkingsmateriaal ruim toepasbaar. Maar veel daarvan wordt slechts 1-malig gebruikt, en komt dan in de natuur terecht. Daar duurt het 10-tallen jaren voordat het vergaan is. Je kunt je afvragen of daarmee het probleem ook is opgelost. Vogels, vissen, konijnen en hazen en tal van andere dieren eten geen plastic fles van een schoonmaakmiddel op. Maar de kleine deeltjes en bijvoorbeeld de granulaatkorrels, vind je werkelijk overal!

Uiteraard is veel van de rommel afkomstig van schepen. Maar ook de gemiddelde consument (toerist?) kan er wat van! Ik heb me in ieder geval gerealiseerd hoeveel plastic ik zelf bijna ongemerkt koop, gebruik, en vervolgens weg gooi. Misschien is een “Leefstijl verandering” op dit vlak wel zeer wenselijk. Zodat we met z’n allen ook kunnen blijven genieten van onze prachtige natuur.

Interesse? Kijk bijvoorbeeld eens op http://www.plasticsoupfoundation.org/
Je kunt hier ook een video bekijken, gemaakt voor het (jeugd)journaal
Of deze video, opgenomen op Midway Isle, 2000 km verwijderd van de bewoonde wereld….
De positieve kant van mijn verblijf daar was dat ik vrijwel de hele dag lichamelijk actief ben geweest, heel veel in de buitenlucht was, een gezonde eetlust had, zinvol bezig was, sociale contacten had en weinig stress. Een actieve vakantie dus.

Over de schrijver
Reactie plaatsen