Toekomstverwachtingen

ToekomstverwachtingenWat ligt er in de toekomst op jou te wachten?

De toekomst is voor iedereen spannend: Wat ligt er in het verschiet, wat zijn je vooruitzichten? Komen je toekomstverwachtingen uit? Gebeuren er nog leuke dingen? Zijn er nog veranderingen of in ieder geval hoop daarop? De toekomst gaat eigenlijk altijd over veranderingen.

Als je de dag begint en je hebt geen flauw idee wat er die dag gaat gebeuren, kan dat aangenaam spannend zijn. Maar wat als er helemaal niets zou gebeuren? Hoe zou het zijn als je zeker weet dat er deze dag  niets gaat gebeuren, niets onverwachts, niets leuks. Dat je zeker weet dat jij deze dag helemaal niets gaat ondernemen, niets gaat maken of creëren.

Of dat deze dag helemaal hetzelfde zal zijn als gisteren, en eer gisteren. Dat iedere dag vanaf nu precies  hetzelfde zal zijn. Ben je het met me eens dat je daar niet aan moet denken!  Daar word je niet echt vrolijk van.

Wat je situatie op dit moment ook is, als alles altijd hetzelfde zou blijven dan is er niets aan! Ook als je op dit moment super gelukkig bent, rijk, gezond, met een geweldige relatie en  dobberend in je eigen zwembad. Ook dan zou je dit niet meer zo waarderen als het iedere dag 100% hetzelfde zou zijn. En er vanaf nu nooit meer iets zou veranderen!

Dus blijkbaar is het juist de verandering die al deze dingen ook zo waardevol en plezierig maakt. Als je niet weet wat ongelukkig zijn is, weet je ook gelukkige momenten niet te waarderen. Als je nooit hebt meegemaakt dat je iets niet kon kopen omdat je er het geld niet voor had, is de lol om iets te kunnen kopen omdat je geld genoeg hebt veel minder groot.

Ga vandaag op zoek naar verandering.

  • Doe iets wat je gisteren niet hebt gedaan. Praat  bijvoorbeeld met mensen die je niet kent in de supermarkt, in de bibliotheek, op je werk. Doe waar je al een tijdje tegen aan hikt maar wat je steeds uitstelt. Ga eens voelen wat dat  met je doet.
  • Kijk anders naar dingen om je heen, beoordeel situaties anders, merk hoe er dan ook om je heen anders gereageerd wordt.

Dat hoeft niet altijd positiever te zijn. Soms zul je merken dat het eerder fijner, prettiger of beter was. Dan waardeer je dat “gewone” ook weer meer.  Maar de kans is ook groot dat je ineens  merkt dat het nieuwe ook leuk is. Of misschien wel leuker, spannender, uitdagender, makkelijker of wat dan ook. Dat het je meer brengt. Waar het om gaat is dat we ons leven lang met veranderingen te maken hebben. En dat is maar goed ook.

Wat er precies op je ligt te wachten in de toekomst is eigenlijk niet zo interessant. Maar dat er altijd veranderingen zullen zijn is duidelijk. Het is aan jou hoe je daar mee om durft te gaan!

  • Ga je alle veranderingen bij voorbaat tegenhouden? Keur je nieuwigheden direct af? Vind je het allemaal maar niks en wil je er dus ook niets mee te maken hebben? Vind je echt dat alles moet blijven zoals het is?
  • Of sta je open voor veranderingen. Wat mogelijk verbeteringen kunnen zijn. Geef je nieuwe mensen, nieuwe dingen, nieuwe inzichten een kans? Durf je het aan om je mening bij te stellen?

Merk vandaag bijvoorbeeld eens hoe je reageert op veranderingen, op situaties die anders zijn dan je gewend bent, op nieuwe mensen. Wat is je houding? Ben je open of ga je in de weerstand, hou je het nieuwe buiten of durf je het een kans te geven. Ik wens je veel inzicht!

Over de schrijver
Reactie plaatsen