Troost eten en emoties
05 september 2015 
in Opinie

Troost eten en emoties

Troost eten

In de afgelopen weken was ik oa in een school voor middelbaar onderwijs, een sportkantine en een ziekenhuis. Opvallend genoeg hebben ze iets gemeen: je kunt op alle 3 locaties troost-eten kopen. Dat is op zich niet zo ongewoon, maar als je er over nadenkt zou het ook niet echt “gewoon” moeten zijn.

Een snoepautomaat van bijna 2 meter hoog in de hal van een school vol met pubers. Is dat de huidige versie van de kat op het spek binden? Toen ik er naar vroeg waarom dit daar eigenlijk staat, kreeg ik als antwoord “dat ze het anders in de dichtstbijzijnde supermarkt gaan kopen”. We voelden beide dat dit niet het allersterkste argument was. We weten dat een school tussen de 5000 en 15000 euro per jaar krijgt als zo’n apparaat geplaatst wordt.

Ongezond troost eten. Verdienen aan emoties, of dat nu op scholen, in sportkantines of in ziekenhuizen is.

Zo voor het grijpen, je kunt er bijna niet omheen: de bekende zakjes chips, Marsen, Nutsen, Snickers, M&M’s en alle andere candy-bars. De producten bestaan voornamelijk uit gefabriceerde suikers en kunnen nou niet bepaald als “gezond” worden bestempeld. Dat geldt ook voor de snacks (zowel warme als voorverpakte) die je in de ziekenhuizen en sportkantines kunt kopen. Bizar toch, dat deze vulling, want voedingswaarde heeft het amper, hier aangeboden wordt.

Gefabriceerde (=niet natuurlijke) suikers en vetten leveren een grote bijdrage aan het ontstaan van welvaartsziekten als diabetes, leverklachten, nierfalen, kanker, hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten en zo zijn er nog wel meer op te noemen. Bovendien wordt het sterk in verband gebracht met vermindering van bijvoorbeeld concentratievermogen en andere psychische stoornissen.

Emoties

De reden dat dit aanbod juist op deze plekken wordt gedaan is simpel: hier spelen emoties, dus is er omzet: troost door te eten bij spanningen, onverwachte berichten, stress, verdriet, er niet bij horen, afgewezen worden, verlies of ander slecht nieuws. Terwijl dit natuurlijk nooit de echte troost kan geven.
Als we er al niet zonder zouden kunnen, maak het dan op zijn minst moeilijker om (in stressvolle situaties) voor deze troep te kiezen. En maak gezondere alternatieven goedkoper en makkelijker bereikbaar.

Over de schrijver
Reactie plaatsen