Elke verandering is een verbetering!
01 mei 2013 

Elke verandering is een verbetering!

Elke verandering is een verbetering Wat een dag was het: overal feest, plezier, mooi weer, een stralend koningspaar. Voor het eerst in lange tijd hebben we weer een Koning. Dat kun je met recht nogal een verandering noemen, maar is het ook een verbetering? Want veranderingen brengen toch vooral spanning en onzekerheid met zich mee?

Eerst nog even terug naar De Dag. Het hele land leek zich er mee te bemoeien, het was dan ook een feest van ons allemaal. Iedereen leek er ook wel iets mee te maken te hebben, of had er op zijn minst een mening over. “Eindelijk”, “Gelukkig”, “Waanzin”, “Belachelijk wat het allemaal kost”, “Trots” etc.

Spanning

Over mogelijke toestanden, zoals bij de kroning van Beatrix. Is de beveiliging afdoende. Gaat alles goed?

Verwachtingen

De jurken, de balkonscène, emoties. Discussies over de (waan)zin van het Koningshuis. De nieuwe invulling door Willem Alexander en met name de invloed van Maxima. Wat wordt de rol van onze Koning op het internationale podium. Welke vorstenhuizen gaan ook de “vernieuwing” aan?

“Verandering van spijs doet eten”

Dit spreekwoord leerde ik vroeger op school. Natuurlijk gaat het niet alleen over ons eetgedrag. Verandering brengt altijd meer teweeg dan alleen de specifieke verandering zelf. Zoals hier boven al genoemd gaat het om veel meer dan enkel een wisseling van de poppetjes. Maar andere mensen, andere invloeden, andere keuzes, andere uitkomsten.

Soms kan ook een andere omgeving voor grote veranderingen zorgen. En soms andere omstandigheden. Bij mij is het precies een jaar geleden dat ik mijn ontslag kreeg. Collectief, de “crisis” he!

Onzekerheid

Natuurlijk gaat ontslag gepaard met onzekerheid. Hoe gaat het financieel, kan ik nog wel ergens anders aan het werk, dat zijn toch 2 hele belangrijke vragen die op je afkomen. Maar ondanks dat ik altijd met veel plezier heb gewerkt, is juist dit “verlies” van mijn baan erg waardevol voor mij geweest. Ik zal dat uitleggen.

In het afgelopen jaar heb ik noodgedwongen dus vele veranderingen doorgemaakt. En de reacties hierop zijn vrijwel allemaal positief voor mij geweest. Ik heb erg veel geleerd, heb mezelf ontwikkeld op fronten waar ik dat niet had gedacht. Ben regelmatig buiten mijn comfort-zone gegaan. Veel (voor mij) nieuwe mensen ontmoet en daarmee ook veel nieuwe ideeën gekregen en gedeeld!

“Nieuwe ronde, nieuwe kansen”

Oké, financieel en materieel heb ik ingeleverd. Maar daar kwam creativiteit voor terug. En leren omgaan met weerstand, want veranderen betekent het vertrouwde loslaten. Het werd me eigenlijk vrij snel helder wat ik echt wil, waar ik blij van word. En omdat mijn doel duidelijk was, werd het omgaan met de gedwongen verandering veel makkelijker dan ik vooraf dacht.

Mijn gezondheid is gelukkig prima, mijn relaties beter en intensiever dan ooit, mijn nieuwe “baan” als leefstijlcoach geeft me een heerlijk gevoel. Het is geweldig om met de groei en ontwikkeling van anderen EN mezelf bezig te zijn.

Of het gaat om een nieuwe Koning, een andere Paus, een andere regering, munteenheid, baan, spelregel, relatie, eetgewoonte of wat dan ook, iedere verandering levert in ieder geval een kans op verbetering op. De mogelijkheid om voor jezelf te bepalen hoe je op een positieve manier om gaat met de nieuwe ronde.

Zo bekijk ik het: een verandering zal ALTIJD een reactie opleveren. Gedwongen of vrijwillig. En ik geloof in de creativiteit, de veerkracht, en positieve INTENTIES van mensen. Ook al is de verandering op zich misschien “negatief”, hoe er op gereageerd wordt zal in mijn ogen altijd een verbetering opleveren. Omdat we ons van nature willenverbeteren, willen groeien.

Ik besef me dan ook terdege dat ik daar zelf een grote rol in heb. Zowel in hoe ik zelf reageer op veranderingen, maar ook als onderdeel van mijn omgeving: als ik een verandering teweeg breng, anders reageer naar mensen om me heen, zal ook dat een andere reactie opleveren. En daarmee is mijn invloed op verbeteringen bij mezelf en om me heen veel groter dan in eerste instantie gedacht.

Iedere verandering is dan ook een verbetering!

 

 

Wil je meer weten over hoe je “veranderen” makkelijker kunt maken, klik dan hier.

 

 

 

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen