Smachtend naar het voorjaar!

Smachtend naar het voorjaarOp het moment dat ik dit schrijf is het bijna half maart. Buiten is het -4, er staat een sterke noord-oostenwind waardoor de gevoelstemperatuur ongeveer op -12 ligt. Ik verlang naar het voorjaar!

Heb jij dat ook? Dat je na een (lange) winterperiode eindelijk weer eens een dag wilt waarop de zon schijnt en het gewoon aangenaam is om even buiten te zijn?

Zonnetje, waar ben je?

Gevoelsmatig wordt het eind februari al weer langer licht, de dagen lijken langer te worden. Dat je ’s morgens de deur uitgaat en het is niet meer (helemaal!) donker, en ’s avonds misschien ook al weer thuis komt zonder dat je denkt dat het midden in de nacht is.

Maar op dit moment is zelfs dat niet genoeg om het voorjaar-gevoel bij me op te roepen. Ik heb net de hond uitgelaten, in de sneeuw! Maart roert zijn staart, voor mij hoeft het niet meer. Zon, waar ben je? Ik wil de warmte op mijn gezicht voelen als ik op een beschut plekje zit. Gewoon even genieten met mijn ogen dicht.

Genoeg!

Maar dat kan nog niet. Nog steeds niet! Ik kleed me aan alsof ik een poolexpeditie ga houden: sjaal, muts, handschoenen, dikke jas, ik overweeg zelfs een mallot onder mijn spijkerbroek aan te trekken!

Het mag van mij NU wel lente worden. Ik ben toe aan verandering. De deur naar de tuin lekker open zetten, ’s morgens op mijn blote voeten door het dauwnatte gras lopen. Mijn jas open op de fiets omdat het anders te warm wordt…..
Ik heb zo genoeg van dit weer, het duurt al maanden. Ik wil voorjaar!

Behoefte aan verandering

Hoe kan het dat de eerste dagen dat er sneeuw ligt, iedereen helemaal “gek” wordt. Uitgelaten gaan we met z’n allen naar buiten, roestige sporen van sleetjes door de hele straat. En nu? Nu baalt iedereen er van dat er weer een sneeuwperiode aan zit te komen.

Blijkbaar hebben we collectief behoefte aan verandering. Als een situatie te lang dezelfde is, worden we onrustig, vervelend, moe, raken we ontevreden.

Zijn we te veel verwend?
Ik denk het niet. Veranderen hoort volgens mij bij het leven, zo simpel is het.

Leven is veranderen! Balans is prima, maar door af-en-toe te merken dat je uit balans bent, waardeer je het weer in balans zijn des temeer. Ieder jaargetij krijgt daardoor zijn charme. Van ieder seizoen kun je genieten.

Wat hebben we gemist?

Bovendien brengt het voorjaar ook andere veranderingen. Zon op je lijf betekent niet alleen verandering van temperatuur. Het zorgt ook voor de aanmaak van bijvoorbeeld vitamine D. Een onmisbare vitamine die niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt.

Maar je stemming verandert ook als het zonnetje gaat schijnen. Je krijgt “zin” om naar buiten te gaan, om actiever te worden. Dat op zich geeft al een lekker gevoel. Van doen krijg je energie!

Buiten is de kans groot dat je andere mensen spreekt. Vanuit de winter, waar het lijkt of iedereen zich een tijd binnen heeft opgesloten, kom je letterlijk weer onder de mensen.

Het voorjaar houdt ook een soort onuitgesproken belofte is: “het” begint weer, we starten opnieuw, we maken de boel schoon en krijgen weer lucht, weer ruimte voor nieuwe ideeën en activiteiten. Plannen worden gemaakt voor de zomer, vakantie. Dit jaar gaan we het anders aanpakken.

Ja, blijkbaar is verandering goed voor de mens. Voor mij in ieder geval wel. Ik ben er wel aan toe. Laat het voorjaar maar komen!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen