Nieuwe jaar goed beginnen

nieuwe jaar goed beginnen; van Van “Succes-dagboek” naar “Dank-dagboek”

Wil je het nieuwe jaar goed beginnen? Wil je een super voornemen ook tot een succes maken? Lees dan onderstaande tip. 

Jarenlang heb ik dagelijks aantekeningen gemaakt over de dingen waarin of waarmee ik succesvol was geweest die dag. Wat ging goed, wat had ik geleerd, wat had ik afgerond, welke mensen had ik geholpen enzovoort.

 

Ik schreef dit dagelijks aan het eind van de dag op, in een boekje die ik naast mijn bed had liggen. Letterlijk voor het slapen gaan, mijn Succes-dagboek.

 

Omdat ik er op ging letten, was ik me overdag al bewust van deze positieve gebeurtenissen. Uiteraard heeft dit een heel prettig effect op mijn zelfvertrouwen gehad. En aangezien succes ook succes oproept, werkte het enigszins verslavend. Ik ging er al naar uitkijken om weer iets te doen wat goed zou gaan.

 

Zomaar een paar aantekeningen uit een aantal boekjes:

          na weinig slaap toch opgewekt naar het werk en enthousiast naar collega’s toe

          ik heb me niet geërgerd aan negatieve klanten

          bijeenkomst strak geleid, duidelijk

          2 passe-partouts gemaakt

          Ivm ziekte collega, nu veel zelf gedaan (en ontdekt)

          Sportvriend “moed inpraten”

          Besluit om ander werk te gaan zoeken

 

Ik gaf mezelf als het ware schouderklopjes, niet omdat ik enorme doelen had bereikt, maar omdat ik bewust vaak even buiten mijn comfort-zone ging. En ik kan je verzekeren, dat voelt prima, trots zijn op jezelf!

 

Gaandeweg begon ik ook te noteren waar ik me de volgende dag op wilde richten. Voor het slapen gaan al. Daardoor merkte ik dat ik beter ging slapen. Alsof al in de marinade werd gelegd wat de volgende dag ging lukken. Of hoe ik bepaalde dingen ging oppakken.

 

Zo “programmeerde” ik mezelf al voor de volgende dag. Ik noteerde bijvoorbeeld

          ik ben duidelijk

          ik heb veel energie

          het lukt me om alle spulletjes mee te krijgen (op vakantie gaan, auto inpakken)

          de bacterie in mijn knie wordt vanaf nu hard aangepakt

          coach zijn in plaats van mentor

          ik kom op tijd

 

Hierdoor merkte ik dat ik meer ontspannen was. Alsof de dingen die nog kwamen al gedaan waren, alsof ik al wist dat het goed zou gaan. Ik maakte me veel minder druk, ook minder zorgen. Naast zelfvertrouwen had ik dus ook minder stress.

 

De laatste tijd combineer ik vaak beide: ik noteer wat ik van plan ben te doen, wat goed ging, maar tegelijk ook hoe “succesvol” ik daar in ben: Doen – Gedaan – Succes.

De score achter “succesvol” ligt tussen 1 en 5.

 

Zo ontstaat er ook een planning, kan ik merken waar ik tegenop zie (die taken blijven een paar dagen achter elkaar terugkomen) en controleer ik mezelf of ik (te) veel in mijn comfort-zone blijf hangen.

Voor het nieuwe jaar ga ik het nog iets anders aanpakken. Ik heb voor dit jaar gekozen voor een bepaalde leidraad, een soort thema of koers. Mijn Kompaz voor dit jaar staat voor mij in het teken van “Dankbaar” en “Uitstappen”.

 

Uitstappen heeft natuurlijk met mijn Comfort-zone te maken. Mijn persoonlijke groei ligt buiten de dingen die ik al gedaan heb, waar ik al succesvol in ben geweest. Maar ik wil groeien, ik wil verder dan waar ik al ben. Ik besef dat ik in een continue proces van ontwikkeling zit en dus af-en-toe wil uitstappen om naar een volgende fase te kunnen.

 

Dankbaar voor wat al is. Maar ook omdat ik besef dat we onderdeel zijn van een groter plan, een groter geheel. Met weliswaar keuzemogelijkheden, maar ook met taken voor dat grotere geheel. Dat ik op deze prachtige planeet mag zijn, met fijne mensen om me heen, dat ik in staat ben om te genieten van de dingen die ik zie, hoor, ruik, proef, voel en dat ik me bewust ben van mijn eigen gedrag.

 

Dankbaar zijn verandert mijn energie en daarmee mijn gedachtes.

Mijn attitude en de manier waarop ik mensen, situaties en gebeurtenissen tegemoet treedt en ervaar, zal anders zijn als ik me constant realiseer dat ik dankbaar ben voor alles wat ik mag ervaren.

 

En net als met het succesdagboek, ga ik dagelijks noteren waar ik dankbaar voor ben geweest deze dag. Zodat ik me gedurende de dag ook al realiseer dat “dit” er weer eentje wordt om vanavond op te schrijven.

 

Dit nieuwe jaar wordt een fantastisch, spannend, boeiend, inspirerend, uitdagend en bijzonder jaar!

Ik ben nu al dankbaar voor wie ik ben, wat ik heb en wat ik doe. En voor wie ik zal zijn, wat ik zal krijgen en wat ik ga doen.

 

Over de schrijver
Jeroen Rietveld
Door

Jeroen Rietveld

op 09 Jan 2013

Goed verhaal Dolf! Ik ben dankbaar dat ik het heb gelezen! ;-) De kracht van affirmaties wordt nog vaak onderschat. Dankbaarheid is een prachtig instrument om te manifesteren! Alles wat je wenst is onderweg, geweldig toch! Veel geluk!

Dolf
Door

Dolf

op 09 Jan 2013

Dankjewel Jeroen, leuk dat je het gelezen hebt! En ja. affirmaties zijn heel sterk!

Reactie plaatsen