Stephen Covey grote stenen eerst
21 juli 2016 

Stephen Covey grote stenen eerst

https://youtu.be/ddWb-U5_y6Y

Stephen Covey: De grote stenen eerst (Om de urgente zaken zoveel mogelijk op te pakken, worden de belangrijke zaken vaak opzij gezet)

In deze video wordt het principe van “de belangrijke dingen eerst” uitgelegd. Steven Covey is de bedenker van deze wijsheid 🙂 We denken vaak dat we tijd te kort komen. Tijd die voor iedereen kostbaar en beperkt is! Niemand heeft immers meer dan 365 dagen per jaar, of meer dan 24 uur in een dag. Maar de realiteit is vaak dat we onze tijd verdoen aan onbelangrijke zaken.

Wat voor jou Belangrijk of Onbelangrijk is, bepaal je uiteraard helemaal zelf! Maar bepaal het wel!!

De Grote Stenen

Maak bijvoorbeeld eens een lijstje van de belangrijke zaken in jouw leven. Privé én zakelijk. De dingen waar je waarde aan hecht. Die je plezier en voldoening geven. De dingen die nodig zijn om een waardevol leven te leiden. Waar je trots op bent, waar je energie van krijgt, plezier aan beleeft. Wat dat is bepaal je zelf, dat kan niemand voor je doen. Toch geef ik je mee dat veel mensen hier een lijst maken waar dingen als “gezondheid”, “familie”, “ontspanning”, “iets betekenen voor een ander” of op een andere manier een bijdrage ergens aan leveren.

De kleinere stenen

Vervolgens maak je een tweede lijst. Hier noteer je allerlei zaken, “things to do”, die ook gedaan moeten worden, minder belangrijk zijn, maar er soms gewoon bij horen. Nodig om de echt belangrijke dingen te kunnen doen. Die ook gewoon tijd vragen. Als je het belangrijk vindt om je kinderen of familie te zien, maar ze wonen op 2 uur rijden, dan is die reistijd “nodig” om ze te zien.  Of nodig ter voorbereiding, ondersteuning of opruimen van de belangrijke dingen. Hier horen ook de alledaagse leef-dingetjes bij. Boodschappen doen, het huishouden, kinderen naar school brengen, grasmaaien, belasting/administratie, de “verplichte” verjaardagen of personeelsuitjes etc.

Het zand

De (dagelijkse) dingen waar je vrij veel tijd in stopt. Waar je misschien wel moe van bent aan het eind van de dag. Waarvan je je eigenlijk afvraagt: “Wat heb ik nou eigenlijk gedaan vandaag?”

Het water

Zonder dat je alles hoeft te noteren, kan een derde en vierde lijstje bestaan uit dingen die je (veelvuldig) doet maar eigenlijk weinig te maken hebben met de Belangrijke zaken uit je 1e lijst. Ze staan er los van. Mogelijk dat ze ooit als afleiding zijn begonnen, misschien dat je ze nog steeds als prettig ervaart. Blijf ze gerust doen, maar bouw je dagindeling hier niet omheen. Het zijn immers niet de Belangrijkste dingen!

Bovendien is het zelfs mogelijk dat ze inmiddels gewoontes zijn geworden waarvan je je mag afvragen of het terecht is dat je er zoveel tijd aan besteedt. Zeker als jij vindt dat je ze eigenlijk dwangmatig doet. Kunstmatig in stand houdt als het ware. Het beste bewijs van deze (inmiddels) onnodige tijdsbesteding is dat je eigenlijk vindt dat je het “wel moet doen omdat je het al zo lang doet”, terwijl je er geen of weinig plezier of voldoening (meer) uit haalt. Of dat er inmiddels veel efficiëntere manieren zijn om te doen. Je hoeft het gras niet te knippen met een nagelschaartje… en ook hier geldt: jij bepaalt!

De boodschap? Doe de Belangrijke dingen eerst!

De voldoening is groter, het plezier neemt toe, je bent meer dankbaar, ontspannen, voelt je waardevoller, kortom: je leeft optimaler! Bovendien zul je merken dat je echt nog tijd overhoudt voor de meer onbelangrijke dingen waar je hopelijk (ook) plezier aan beleeft.

Draai de volgorde dus eens om. Plan dagelijks bijvoorbeeld 1 “Belangrijke” activiteit om te doen. Of maak een halfjaar-planning waarbij je Belangrijke zaken alvast in je agenda zet. Of maak de komende week eens een dagelijks overzichtje van wat je gedaan hebt en zet daar cijfers 1 tm 4 achter. Goed om inzicht te krijgen hoe jouw verdeling is. Succes én veel plezier gewenst!

Over de schrijver
Reactie plaatsen