Vakantie noodzaak?

De scholen zijn weer begonnen

Ben jij ook weer begonnen? Zo langzamerhand komt het gewone ritme weer terug. De vakantieperiode zit er op. Misschien heb je het al over de sleur waar je weer in terecht komt. En misschien vind je het eigenlijk helemaal niet zo erg.
Regelmaat, ritme, gewoontegedrag. We hebben het op de een of andere manier nodig. Want ondanks dat vakantie is om te ontspannen, levert het vaak behoorlijk wat stress op en kost het je veel energie. Dan is leven “op de automatische piloot” soms best weer aangenaam.

Vakantie, Leefstijlkompaz.nlOntspanning
Lekker niets doen. Niet na hoeven denken, gewoon genieten. Je beloning na inspanning. Is ook nodig, de boog kan niet altijd gespannen staan. De vraag is natuurlijk, of je “normale” leventje zo hectisch is, zo druk, zoveel stress geeft, dat je er dus ook in je dagelijkse doen en laten niet meer aan toe komt om te ontspannen. Om de balans te herstellen, dagelijks of desnoods na een paar dagen. Want dat is toch wat er vaak gebeurt: je hebt meerdere vakanties per jaar echt nodig om te kunnen overleven. Lees: om te blijven functioneren.

Deadlines – Targets – Planningen
De agenda bepaalt, ik ken het allemaal. Ze lijken belangrijker dan aandacht voor je gezondheid. Dan tijd voor je naasten, je sociale contacten. Zelf heb ik ooit de keuze gemaakt: ik stopte met verder ploeteren in mijn goedbetaalde baan, altijd bezig, het meer was nooit vol, rollend van de ene target in de volgende, pappa mocht niet gestoord worden want pappa was aan het werk. Maar pappa werd juist van die rat-race gestoord! En chagrijnig. En had steeds minder energie, ook steeds minder lol in zijn leven. En met hem, degenen om hem heen.

En ja, daarna was er minder inkomen. Maar de dure noodzakelijke vakanties waren ook niet meer nodig. Dat scheelde al aanzienlijk. En de statusuitgaven (auto, kleding, lidmaatschappen etc) maakten plaats voor bestedingen aan betere (biologische) voeding, investeren in persoonlijke ontwikkeling en opleiding. En doen waar je passie ligt! Dat vooral. Ik kan je verzekeren dat die ingrediënten op dit moment zorgen voor een erg aangenaam leven.

Plezier – voldoening – Passie
Soms lijkt het wel of mijn en ons alledaagse leven een grote vakantie is. Met plezier, voldoening, passie, en genieten van een goede gezondheid, fijne mensen en kleine dingen. Ik besef dat keuzes uit het verleden, van jaren geleden en van bijvoorbeeld vorige week, leiden tot hoe het nu is.
Heb jij het idee dat je vandaag slechts bezig bent met zorgen dat je je volgende noodzakelijke vakantie kunt halen, neem dan eens de tijd om te bedenken wat echt belangrijk is in je leven. Het zou wel eens de beste investering kunnen worden die je doet.

Over de schrijver
Reactie plaatsen