Wandelen onder werktijd

WOW!! Hoe zou het zijn als jouw werkgever én al je collega’s het heel normaal vinden dat je onder werktijd naar buiten gaat. Om te wandelen. Wandelen? Jazeker!

Je kunt namelijk veel vaker effectief aan het werk zijn in de buitenlucht dan je wellicht denkt. Maar omdat het (nog) niet overal als iets heel gewoons wordt gezien, doen we het te weinig.

Tijdens een wandeling functioneer je anders dan terwijl je zit. De grote voordelen, ook zakelijk gezien:

  • Je beweegt, dat is gezonder dan zitten
  • Je bloedcirculatie is verhoogd, alle organen worden beter van bloed voorzien, dus ook je hersenen
  • Daardoor ben je creatiever en alerter
  • In de buitenlucht neem je meer zuurstof op
  • In een buitenomgeving (zelfs in een stedelijke omgeving) is het CO2 gehalte vaak lager dan binnen
  • In een groen(re) omgeving is je brein meer gericht op de ander, je luistert beter naar elkaar
  • Je bent beter in staat om afstand te nemen
  • Na een wandeling voel jij je fitter en energieker, wat de komende werkzaamheden ten goede komt

Zo kun je bijvoorbeeld uitstekend een werkoverleg met één of twee collega’s voeren terwijl je wandelt. Om te praten hoef je namelijk echt niet in een bedompte ruimte op een stoel achter een tafel of bureau te zitten.

Of je gaat met een klant naar buiten om het eerste kennismakingsgesprek te voeren. Tien tegen één dat het positief opgepakt wordt. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor een leverancier, een toekomstige samenwerkingspartner of wie dan ook met wie je in eerste instantie alleen maar hoeft te praten. Uiteraard kun je een wandeling prima combineren met een tweede deel binnen waarin je bijvoorbeeld een aantal afspraken vast legt of zaken laat zien.

Meer bewegen tijdens werktijd. Het kan veel vaker dan we denken. Weg uit het keurslijf van verstikkende etiquette dat we iedere zakelijke ontmoeting zoveel mogelijk zittend moeten houden. Kom je net binnen na een uur in de auto, is het eerste wat er gezegd wordt “ga lekker zitten, kop koffie?” Heel correct natuurlijk, maar even staan, lopen en een glas water zijn wat mij betreft vaker welkom!

Wandelen Onder Werktijd: Wie volgt? Wie durft? Jij? WOW!!

Over de schrijver
Reactie plaatsen