Koen de Jong: zitten is het nieuwe roken
24 mei 2016 

Koen de Jong: zitten is het nieuwe roken

Is zitten het nieuwe roken?

In onderstaand filmpje legt Koen de Jong uit waarom zitten absoluut niet goed is voor je lijf. De gevolgen van een zittend bestaan worden wel vergeleken met de gevolgen van roken. Maar ook dat er nog een tweede boosdoener is. De combinatie is “killing”!

Koen de Jong is van “www.Sportrusten.nl“. Ik ben fan van hem. Hij combineert onderbouwde informatie met eigen ervaringen en brengt dat met een grote dosis humor. Wat wil je nog meer!

 

Zitten is het nieuwe roken ~ Sportrusten from Studio-Ons on Vimeo.

Zitten is 1 van de oorzaken van “Welvaartsziekten

Erik Scherder (je weet wel, die enthousiaste psycholoog met die baard, die zo enthousiast kan vertellen bij De Wereld Draait Door) roept iedereen op om méér te gaan bewegen, ongeacht je leeftijd. Ook de overheid moedigt al jaren aan om vooral te gaan bewegen.

Want als we teveel zitten verslappen onze spieren, is de doorbloeding minder goed, verbranden we te weinig calorieën, is ons hart niet blij, zijn botten minder sterk en hebben we minder energie. Met alle gevolgen van dien: Hoge bloeddruk, hart-en vaataandoeningen, overgewicht, diabetes, ontstekingen (reumatische aandoeningen), overspannen en burn-out, migraine, depressie.

Is zitten dé boosdoener?

Ja, en niet helemaal!

Want vaak is zitten op zich niet zo erg. Ga maar na, je kunt heerlijk zitten lezen, of gezellig zitten kletsen met elkaar, of samen lekker eten. Zitten kan heel ontspannen zijn. Maar een groot deel van de dag zittend doorbrengen (werk bijvoorbeeld) gecombineerd met stress, da’s geen fijne combinatie.

Hoe “zit” het dan met stress?

Van stress ga je slecht slapen, je bloeddruk gaat omhoog, je darmen werken minder goed, het kost bakken energie, je krijgt er koppijn van. En daar krijg je dan weer stress van. Stress is misschien nog wel een grotere ramp dan zitten. Om van zittend stressen nog maar te zwijgen!

Ontspannen meer bewegen

Terwijl de oplossing eigenlijk zo eenvoudig is: meer bewegen (of staan) en meer ontspanning. Rustig ademen is (volgens Koen) een weldaad met grote impact op je lichamelijke en geestelijke ontspanning. En bewegen, dat roep ik ook al jaren, kan in allerlei varianten: staand telefoneren, staand lezen, staand vergaderen, vaker even naar je collega’s lopen, de trap nemen, naar buiten gaan (in je pauzes), met de fiets naar het werk, de auto iets verder weg parkeren. Sowieso meer wandelen, hardlopen, sporten. Mediteren als je wilt. Geef bovenstaande aandacht én tijd en een groot deel van (fysieke en mentale) klachten verdwijnt!

En ja, dat komt je concentratie, je werk, je gezinsleven, je sociale contacten, je zelfvertrouwen, je uiterlijk, je plezier, je productiviteit en ga zo nog maar een hele tijd door, allemaal ten goede!

 

Wil je meer over hardlopen, rustig ademen of Koen de Jong lezen? Kijk dan op http://sportrusten.nl

Over de schrijver
Reactie plaatsen