Avond4daagse

Avondvierdaagse

Heb je meegedaan? Met de Avondvierdaagse? Of komt het nog?

Bij ons in het dorp zit ie er weer op. Zo’n 400 deelnemers, uiteraard veel ouders met kinderen. Ook bij ons door de straat. Ik meen dat de standaard afstand 5 of 10 km is.

Mooi en leuk ook, hoewel de meningen daar over verdeeld zijn, die 4-daagse. Maar tegelijk ook best vreemd dat we zo’n ophef maken over een wandelingetje. Want eigenlijk zou iedereen dagelijks gewoon even een wandeling kunnen maken. Zonder stempelposten, zonder appel of een pakje drinken onderweg, en zeker zonder het ijsje (of snoepgoed) als je de barre tocht uiteindelijk hebt volbracht.

Gewoon, na het eten even een ommetje. Alleen of samen. Met je partner of de kids. Een kwartiertje of wat langer.

Door het dorp, langs de vijver, door het park of op het strand. Wandelen.

Wandelen als gewoonte. En natuurlijk als ontspanning, sociaal moment, voor je lijf en conditie, voor de fun en vooruit, voor wie wil: je verbrand er ook nog wat calorieën mee. Ongeveer het aantal van je lichaamsgewicht per kilometer. Dus als je 75 kilo weegt, verbruik je (ongeveer) 75 Kcal per kilometer die je loopt.

Nu weet je direct waarom het niet handig is om na die 5 kilometer een flesjes AA drink en een gevulde koek te nemen. Die hebben samen namelijk al 469 Kcal (147 en 322). Om op je gewicht te blijven had je dus nog ruim een kilometer verder moeten lopen. Om af te vallen nog meer, maar dit terzijde.

Hoe zou het zijn als wandelen een dagelijkse gewoonte zou zijn? 365 dagen per jaar? Heerlijk toch! Kijk voor meer wandelverhalen: https://leefstijlkompaz.nl/wandelen/

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen