Passie en plezier

Passie en plezier: hetzelfde?

Passie en plezierWe konden de caravan lenen van onze neef. Aan de trekhaak, controle verlichting, oei. 1 richtingaanwijzer doet het niet. Neef meet alles door: fout zit in de stekker van de auto. En de volgende dag gaan we weg…

Onze neef is goed met elektronica. Toen hij als kind een wekkerradio kreeg, was het eerste wat hij deed het ding uit elkaar halen. Kijken hoe het werkt en daarna weer in elkaar zetten. Na de wekkerradio kwamen gewone radio’s, andere muziekapparatuur, mengpanelen en daarna ook auto’s en noem alles maar op waar stroom doorheen kan. Als het maar technisch is.

Ik ben daarentegen bewezen a-technisch. Ik heb er grote moeite mee om iets uit elkaar te halen, nou ja, dat nog niet zozeer, maar om het daarna ook weer in elkaar te zetten zodat het ook nog werkt. Als ik kijk naar hoe anderen voortvarend te werk gaan en binnen no time een verzameling losse onderdelen gecreëerd hebben, zakt me de moed wel eens in de schoenen: hoe kan dit in hemelsnaam straks weer allemaal goed komen!

3 uur later is het probleem opgelost. Het kost neeflief een vrije avond, maar daar schijnt hij totaal niet mee te zitten. Sterker nog, ik had zelfs het idee dat hij het leuk vond om te doen. Het zoeken, uitproberen, soms ook even niet weten hoe verder, dan toch weer iets verzinnen, en uiteindelijk het probleem oplossen, hij had er enorm plezier in.

En daarom doet hij dit soort dingen al zijn hele leven. Of is het omgekeerd: heeft hij er zoveel plezier in omdat het zijn passie is om uit te zoeken hoe iets werkt, om te begrijpen waarom iets niet werkt, om een (technisch) probleem de baas te worden. Om creatief te zijn. Om iets te maken.

Hoe dan ook: passie en plezier hebben altijd met elkaar te maken. Ken je mensen die gepassioneerd zijn? Die vinden het altijd fijn om met hun passie bezig te zijn. Wat is jouw passie? Gegarandeerd dat je dat plezierig vind om te doen, om je passie uit te oefenen.

Het gaat eerst om de passie, het plezier komt er bij. Passie gaat veel verder dan alleen plezier. Plezier kun je hebben van een leuke film, een spelend kind, een gezellige avond in de kroeg. Plezier kun je zelfs beleven ten koste van anderen. Leedvermaak of winnen van anderen.

Passie levert altijd een bijdrage, een meerwaarde. Passie creëert. Uit passie ontstaan mooie dingen. Harmonie. Zoals een goed werkend knipperlicht bijvoorbeeld. Dank neef!

Over de schrijver
Reactie plaatsen