Wat je kunt leren van Jochem Uytdehaage
15 maart 2013 

Wat je kunt leren van Jochem Uytdehaage

Jochem UytdehaageHoi Dolf,

Mijn belemmerende gewoontes?

Voor mij zijn gewoontes niet belemmerend. Pas zodra ik weet dat ze niet bijdragen aan prestaties, dan is dat voor mij een reden om ze aan te passen. Dus je moet heel goed van binnenuit weten wat je wilt doen en waarom. Dan kan je deze gewoontes de nek omdraaien!

Toe ik jonger was wilde ik nog wel eens voor de TV blijven hangen en daardoor te laat gaan slapen. Totdat ik mij realiseerde dat bij hard schaatsen, hard trainen hoort. En bij hard trainen moet je dus ook goed rusten en dus op tijd naar bed. En dat was voor mij de motivatie om de TV uit te doen en naar bed te gaan.

En dan kost het geen moeite meer!

Kan je hier wat mee?
Ciao,
Jochem

Dit was het antwoord wat Jochem Uytdehaage me stuurde. Jochem is zowel Europees, Wereld als ook Olympisch kampioen schaatsen! Ga er maar aan staan!
Nadat ik een zeer inspirerende presentatie van hem mocht bijwonen heb ik hem nog per mail de volgende vraag gesteld:

“Welke belemmerende gewoonte(s) heb jij moeten afleren om je doelen te bereiken en hoe ben je daar mee omgegaan?”

Zoals je weet is mijn motto: Kennis koppelen aan Actie. Als er iemand is die dit ook daadwerkelijk heeft gedaan dan is het Jochem wel. Natuurlijk geldt dit voor veel topsporters. Maar wat mij interesseert is wat jij en ik (zeg maar de “onbekende” Nederlanders) hier van kunnen leren.

Allereerst: Motivatie maakt het kiezen eenvoudig!

Hoe simpel klinkt het als Jochem de logica uitlegt van
–    Dit wil ik (hard schaatsen)
–    Dat ga ik bereiken als ik (hard train)
–    Dan moet ik ook zorgen dat ik (hard rust)
–    En dus (ga ik op tijd naar bed en kijk ik dus geen tv)
Hoewel hij graag tv keek, was het voor hem eenvoudig om dit op te geven omdat hij een belangrijker doel had!

Het tweede wat ik er van leer:
Als je weet wat je wilt, is het ook niet moeilijk om gewoontes aan te passen!

Geniaal! En zo simpel! Daarom is het belangrijk om je bewust te zijn van wat je werkelijk wilt. En hier ook een volgorde in aan te brengen. Als je dan keuzes gaat maken (“Je kunt niet alles hebben”) is het opgeven van het 1 ten gunste van het ander, helemaal niet zo moeilijk.

In het geval van Jochem waren de prestaties veruit het belangrijkste. Daar draait het bij Topsport natuurlijk om. Dus wat hij deed moest bijdragen aan het verbeteren of behalen van de optimale prestaties. Zo niet, dan was de keuze snel gemaakt. En is zelfs het veranderen van gewoontes niet moeilijk.

Ook al ben je geen topsporter, ook bij jou zijn er ongetwijfeld een aantal zaken die je echt belangrijk vindt. En ik schat zo in dat tv kijken, meer uren aan Facebook besteden of bewust je gezondheid verwaarlozen niet direct bovenaan het lijstje staan…. 🙂

Voor een goed resultaat, voor de dingen die jij belangrijk vindt, moet je waarschijnlijk, net als Jochem, een aantal dingen in je gedrag veranderen. Maak die keuzes door een kort lijstje te maken van wat je echt belangrijk vindt. En je zult merken dat het voor jou ook eenvoudiger en haalbaar wordt. Succes en veel plezier!

Klik hier als je meer over Jochem Uytdehaage wilt weten of zijn contactformulier wilt gebruiken

Klik hier als je meer over slapen wilt weten

Over de schrijver
Reactie plaatsen